Originalna izjava engleskom „Gardijanu“

среда, 30 јуна, 2021 у 1:49PM

„Mislim da presuda Stanišiću i Simatoviću u ponovljenom procesu nema politickog ni istorijskog znacaja za srpsku javnost. Poznato je da niti jedan zvanicnik ni oficir iz Srbije do sada nije od Haškog tribunala osuđen za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Hag takođe nije osudio niti jednog Bošnjaka ili Hrvata za zločine počinjene prema Srbima. Stanišić i Simatović su smenjeni 1998. pre početka rata na Kosovu.

Kada je Miloševićev režim konačno svrgnut, Stanišić je od Đinđićeve vlade tretiran kao savetnik i prijatelj. Tek nakon atentata na Đinđica nova vlada je uplašena od čoveka koji je stvorio jedinicu iz koje su potekli atentatori, pozvala Hag da ga procesuira. No, kada su Stanišić i Simatović konačno procesuirani, vlada SAD je dala garancije za njihovu odbranu sa slobode. ‘LA Tajms’ je 2008. dao objašnjenje ovog gesta tvrdeći da je Stanišić od 1992, dakle pre rata u BiH, bio saradnik CIA.


Ako posle svega S. i S. ipak budu osuđeni, u Srbiji će to biti shvaćeno kao deo političkih pritisaka koji su nedavno pojačani, a čiji cilj je ukidanje Republike Srpske, puno priznanje nezavisnosti KiM i obespravljivanje Srba u CG. Posto se SAD 2018. zalažu za konstitutivnost Albanaca u Makedoniji, a sada ruše konstitutivnost Srba u BiH, sve ovo možemo da razumemo samo kao antisrpsku kampanju. Zasto su SAD i Britanija spremni da žrtvuju svoje agente zbog antisrpske politike, etičko je pitanje. Podsetio bih da je Britanija u 20. veku postala zloglasna po tome sto je neprijatelje podmićivala a prijatelje prodavala. Mozda su SAD preuzele taj obicaj.“

dr Čedomir Antić za „Gardijan“

Posted by
Categories: Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар