Стање у медијима никад горе!

среда, 18 априла, 2018 у 8:52AM

Извештај о стању слободе медија 2017/2018 Напредног клуба, садржи следеће закључке:

1) На основу анализе писања српских медија и извештаја о стању слободе медија различитих установа и организација које су том питању посвећене, закључено је да медијске слободе у Србији непрекидно, из године у годину, опадају.

2) Година у којој су два пута организовани за Србију изузетно важни избори (председнички и локални у главном граду) донела је нове и верујемо далекосежне промене у односу власти према медијима. Процес урушавања установа, преузимања и маргинализације медија досегао је размере после којих је немогуће говорити о томе да је Србија демократска држава.

3) Извештај Напредног клуба о стању слободе медија у Србији за 2017/2018. указује на методе успостављања аутократске власти које су примењене посредством злоупотребе приватних и парадржавних медија, злоупотребе државних и фондова јавних предузећа ради финансирања одређених медија, те злоупотребе процеса приватизације медија ради учвршћивања актуелног режима.

4) У извештају је указано на темељну неравноправност политичких странака током изборних процеса. Аутори извештаја указују на разлике у актуелном стању слободе медија и времену пре десет и двадесет година. На основу анализе и поређења изнешен је и закључак да су слободе биле веће, а утицај режима, чак и у време рата и међународних санкција, истина већи у тадашњим државним медијима али значајно мањи у приватним и парадржавним медијима.

5) Извештај о стању слободе медија препоручује: обнову независних установа и доношење нових закона о јавним сервисима, судску ревизију процеса приватизације медија, престанак финансирања приватних и парадржавних медија преко јавних предузећа, увођење тендера за избор медијâ који ће рекламирати државне установе и јавна предузећа, престанак рекламирања јавних предузећа која су монополисти, департизацију медија, увођење равноправности политичких субјеката у медијима и прецизно дефинисање односа према функционерским кампањама у оквиру правила о медијском представљању учесника на изборима.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар