Александар Ћурић: Безидејност опозиције

четвртак, 5 марта, 2020 у 10:02AM

Више пута се показало потпуно одсуство плана, програма, стратегије и тактике велике већине опозиције, поготово овог дела који се одлучио на бојкот.

Логично, пошто не знају шта би са самим собом, тешко је очекивати да су способни, на креативан и сврсисходан начин, одговорити на предизборне активности власти.

Сви смо знали, напокон и Председник је признао и окарактерисао као нормално, капиларно пописивање гласача, сигурних гласова и сл.

Како је та, очекивана, акција кренула, по друштвеним мрежама можемо видети снимке тих „пописивача“ и разноразне реакције грађана. По правилу негативне. Чак су неки опозициони лидери, попут Зорана Живковића, позвали људе да „пописиваче“ пљуну и/или поспу прљавом водом.

Ем што је некултурно и непристојно, шта постижете, какав је ефекат?

Никакав!

Хајде да мало размислимо, да опозиционим „Кисинџерима“ представимо један креативан начин размишљања, у циљу постизања резултата.

Надам се да можемо доћи до сагласности да Напредњаци то раде зато што им то треба. Логично, зар не? У супротном, то не би радили. Одлично, ако смо усвојили овај први корак, можемо даље.

Они том активношћу прикупљају одређене информације које се, наравно, скупљају у неким чвориштима, анализирају и на основу закључака доносе неке одлуке – стратешке, тактичке, оперативне.

Имате 2 (два) могућа одговора на ту активност.

  1. Спречавање. Јасно вам је да то није изводљиво. Чак ни непримирене реакције неће спречити ту активност. Немате полуге власти ни силе да тако нешто забраните. Дакле, не можете ништа, осим да неког непромишљеног натерате да уради нешто још непромишљеније и заврши са пријавом и на суду. Резултат? Никакав.
  2. Опструкција. Ако већ не можете спречити онда се поставља питање шта направити да ти подаци које, свакако, прикупљају буду што мање релевантни и употребљиви.

Просто је, активирате акцију позивања свих људи (без обзира да ли су ваше присталице које ће бојкотовати или изаћи на изборе и гласати за вашу опцију или су то људи који, генерално, не излазе на изборе) да „пописиваче“ културно дочекају и изјасне се да ће сви гласати за СНС. Буквално сви.

Успех акције? Сигуран. Не утиче на прави избор гласача, ни да ли ће изаћи на изборе а ни за кога ће гласати. Чак ће и онима који, традиционално, не излазе на изборе то бити интересантно. Кад треба с неким спрдња да се прави, сви су ту, будите сигурни.

Какав резултат постижете?

  1. Погрешни подаци. Некоме ко анализира податке у чвориштима ће бити јасно да су подаци неупотребљиви. Замислите да седите у неком аналитичком центру и добијете податке да ће, према теренском испитивању, 95% људи гласати за СНС. Биће више него очигледно да испред себе имате гомилу бескорисних папирчуга и ништа више. На основу тих папира нећете извући никакав закључак нити параметар шта се треба радити. Понављање акције? Ма јок. Ни нови резултати неће бити бољи, штавише.
  2. Уско грло на дан избора. Према тој гомили папирчуга се, очигледно, организују активности на дан избора, позивање људи да изађу, евиденција излазака и остале акције. Могу да користе старе евиденције, за које је питање у каквом су стању и да ли их имају. Нове су потпуно погрешне. Ко је тај геније ко ће, не знам којим критеријумом, профилтрирати нпр 1.000.000 интрудера на тим списковима? Профил пописивача није такав да уопште могу проценити, у већини случајева. По сећању или по именима са спискова? Нема шансе. Можда да упаре листе са листама чланова? Ок, али тако евентуално могу да поклопе 700.000 људи. Далеко је то од мин 48,2%. Дакле, мораће радити по тим непрецизним списковима. То у спровођењу значи да ће морати позвати барем 50% телефона више, контактирати све људе, где их је много „погрешних“. Бескрајна је листа идеја које се тим људима могу сугерисати како да „поједу“ време контролорима (ту сам иза угла; ево, само што нисам; већ сам гласао, не знам како ме немате; не јавите се на прва 2 позива; прекине се линија да мора поново звати…). Све је то увод у потпуни колапс на дан избора.
  3. Погрешан човек на погрешном месту. Код ситуација какве су приказане у претходној тачки а у спровођењу неких „специфичних акција“ расте шанса да у том хаосу „погрешног човека укључе у погрешну акцију“. Профил људи на том нивоу егзекуције је веома танак и грешке су неминовне. Какве гафове и глупости праве људи на високим позицијама, шта тек очекивати од војника на најнижем нивоу. Ескалација таквих ситуација, тимови који ће се на позив појавити на свакој од тих локација и снимити догађаје ће направити још већи хаос.

Преко свега неведеног одмах ми пада на памет барем 5 активација, још пре самог изборног дана. Поделићу са вама једну.

Нпр, све што се прикупи СНС поклона (шећер, уље и сличне намирнице), донесе се на једно место и онда се направи акција да те намирнице дођу у руке најугроженијим суграђанима.

Непресушан је извор идеја.

Но, господо опозициони „Кисинџери“, поготово бојкоташки, мора се мало промислити, смислити идеја и механизам реализације. Сагледајте, размислите, смислите, реализујте, процените. Антиципирајте ситуацију, ставите се у позицију противника, погледајте на ствари његовим очима, запитајте се зашто нешто ради, чему му то служи, како да се осујети. Ако не може да се спречи, може да се обесмисли. Резултат обесмишљавања је често бољи од спречавања, јер спречавање обично сачува ресурсе противника, уштеди му време и орјентише га на неке друге потезе. Ако већ, годинама, знате унапред шта ће противник урадити, ваше је само да, као у шаху, уочите „рупе“ у структури (а код Напредњака их имате на претек), фокусирате се на исте и у темпу их искористите.

Али то захтева тим, паметне људе, способне људе који нису полтрони и тапшачи по раменима, мултидисциплинарност и сл.

Све што велика већина вас нема.

Открићу вам, само за вас „професионалне политичаре“, једну тајну.

„Data Scientist“ и читав ешалон подршке и креативног рада у Политичким Саветима и другим саветодавним органима, НЕ СМЕЈУ БИТИ ПОЛИТИЧАРИ НИТИ СТРАНАЧКИ ЉУДИ.

Очигледно је да ви такве ни немате, поготово не ван ваше страначке структуре и олигархије.

Можда за следеће изборе нешто научите.

Велико МОЖДА.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар