Александар Ћурић: Политика: Између хобија и занимања

среда, 20 фебруара, 2019 у 10:29AM

Присуствујемо динамичној дебати која прати данашњу политичку ситуацију у Србији, превасходно везано за протесте „1 од 5 милиона“, ко излази на исте, како се тумаче, шта се дешава иза кулиса протеста, који су циљеви, ко полаже и каква права на исте…

Интересантно је приметити да се национална опција, ако и постоји, налази у потпуној дефанзиви што због циљаног блокирања таквих садржаја толико и због својевољног утапања таквих опција у једно свеопште шаренило међусобно неспојивих појава. Другосрбијанска грађанштина је у пуној офанзиви, у циљу да, и после одласка Вучићевог режима, остане на позицији владајуће идеологије и доктрине. Пресвлачења им нису страна, припреме за неко следеће увелико трају. Ново планирано пресвачење ће свакако бити лакше од претходних, поготово од оног из 2012.године.

Једину, релативно, заједничку тачку тог шаренила можемо наћи у површности која показује да се велика већина опозиционих „лидера“ у читавом свом политичком ангажману налази негде између хобија и занимања. Обе равни деловања су „заражене“ тим приступом. И програмски и акциони ниво.

Већина би, најрадије, да из хобија у опозицији дођу на власт и тај ангажман преко ноћи претоваре у занимање. За почетак да то буде хоби, без великог труда и трошења времена, да се напабирчи неколико тачака тј општих места а онда ако то буде успешно да политички позив, превасходно због апанаже, постане и занимање. Ако не успе, онда ништа, нису уложили ни превише себе ни превише времена ни превише ресурса.

Или је у питању одсуство жеље или одсуство знања. Како год одаберу, није добро.

Поред тога што тачке које су дефинисали не показују темељност једног програма који је насушно потребан, наведене тачке показују одсуство смисла за приступ. Илустроваћемо то кроз два драстична примера, везана за прве две тачке споразума, уговора или шта год то било. Прва је борба за медијску присутност а друга залагање за фер и поштене изборе.

Свако ко је прошао кроз реални сектор и стекао и минимално знање и искуство, поготово у секторима маркетинга и продаје, одлично зна да се те две службе труде да потенцијалним купцима створе потребу за производом, објасне како је тај производ баш оно што купац тражи и да му га, на концу, и продају. То подразумева више нивоа приступа, са тачно дефинисаним корацима како рекламирања тако и техничког процеса продаје.

Велика већина наших опозиционих политичара су све те, тешке и захтевне, кораке прескочили и пласирали оно што се никада не пласира и никада не потенцира – зашто је самом продавцу битно да неко купи њихов производ (профит) тј. зашто је нашим „политичким јунацима из ове приче“ битно да народ подржи њихове напоре и стремљења (да дођу на власт).

Нигде се не наводи, зашто би неко требао да купи ту њихову причу. Нема ни покушаја да нам објасне зашто је баш то (што њих интересује) битно за нас и у чему ће се тачно огледати наша корист од тих њихових стремљења.

Позивате људе да се боре за слободу медија, да ВАС има више на медијима. Ок. Још само да ми кажете шта ћемо ми од тога имати, осим привилегије да вас гледамо на ТВ више него данас. Да нам кажете шта ћете тачно говорити на тим медијима, за шта ћете се тачно залагати током тих гостовања. За почетак, да нећете примитивизмом одговарати на примитивизам а потом да нећете напуштати „бојно политичко поље“ на прву назнаку приступа и поставке која вашим примадонама не одговара. Чињеница је да живимо у медијском мраку али то још увек не значи да сте ви доносиоци светла у ту таму. Ваљало би да нам нечим то и докажете и покажете. Разумем, ништа није сигурно, није лако убедити у нешто конкретно што би се требало десити. Али ви се ни не трудите да нас убедите.

Једнако важи и за фер и поштене изборе. Добро, свима је јасно да је изборни процес, у најмању руку, проблематичан. Но ја и даље не знам да ли ће ти неки другачији избори, у вашој режији, бити поштенији и другачији.

И најбитније, сад можемо читаву поставку ствари и апстраховати на оно што је нама, као појединцима, најбитније.

Који је ваш план, за шта се конкретно залажете и пошто дефинишете стриктне ставке потребно је да нам објасните како тачно планирате да спроведете ваш програм и како ће, потенцијални успех, деловати на мој мали живот. И тако на све остале наше мале животе.

Из акционе равни, недавно у центру града прођох поред штанда једне опозиционе странке/покрета. Промо пулт је изгледао драматично неугледно, поцепан, изгужван…као после поплаве. Одмах се намеће једно конкретно питање – ако за ваше циљеве нисте способни уподобити своју слику коју приказујете на „point of contact“ како мислите сутра мени уредити и упристојити државу у којој живим?!

За име Бога, смислите и формулишите, циљеве, планове, кораке и аргументе зашто ја треба да „купим“ вашу причу и зашто је то за мене добро. Упристојите своју слику, људе који говоре и промо материјал који шаље вашу поруку.

И на концу, можда и најбитнија ствар у том „продајном процесу“, морате бити сваким својим атомом убеђени, морате веровати у продајну причу.

У томе се, at the end of the day, разликује успех од неуспеха.

Мање битан вас као кандидата колико нас као гласача, људи који реално живе у овој земљи.

Из тог разлога више посматрам вас који долазите него оног који одлази. Он ми је кристално јасан.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар