Антић: Без међународних санкција нема демократске Хрватске

среда, 30 августа, 2017 у 3:33PM

Историчар Чедомир Антић оценио је да Хрватска не може да изађе на пут демократије без међународних и санкција ЕУ које би се односиле на хрватску политичку елиту која не престаје са политиком антисрбизма и антиправославља.

„Дакле, суспензија из ЕУ, међународне санкције, не економске јер би то тешко наштетило хрватском друштву, али забране путовања дела функционера, као и изједначавање злочина над Србима у Другом светском рату са Холокаустом“, рекао је Антић.

Он је констатовао да Хрватска оваква каква је данас није дете ни комунизма нити Другог светског рата, већ је дете ЕУ и њених проблема.

„Ако ЕУ не жели да буде пропала бирократска творевина која је заснована на културасизму, треба да на примеру Хрватске, која није ни најјача, ни најбогатија земља ЕУ, покаже одређене принципе. Ако не жели да покаже те принципе, никад нећемо имати праву и уједињену Европу, јер је на једном прилично безазленом и јефтином примеру, кад је реч о великим европским државама, то могло да се покаже“, рекао је Антић за „Спутњик“.

Он је нагласио да нико не жели да после Јасеновца укине Хрватску или хрватске кантоне у БиХ, већ се само захтева да једна држава која је примљена у ЕУ на таласу антисрбизма, антиправославља и антирусизма, коначно буде доведена у ред.

„Познато је да у Хрватској велики део елите подржава усташтво, да сматрају да је усташки покрет био легитиман и да су сва насиља над Србима била оправдана, али о томе не говоре гласно зато што знају да онда не би могли да рачунају на подршку не само САД, већ уопште савременог света“, рекао је Антић.

Хрватска, према мишљењу Антића који је председник Напредног клуба, не пати од синдрома губитника, пошто је у прошлом рату добила све чему су тежиле њене елите, а омогућено јој је и да некажњено спроведе етничко чишћење.

„Очигледно је да то није довољно и да те екстремне снаге, које су годинама биле гајене и подржаване, повремено и из иностранства, из државе Ватикан, из Немачке, из Аустрије из одређених кругова САД не желе да посустану и не желе да се склоне“, указао је Антић.

Према његовим речима, изјава министра правде Хрватске Дражена Бошњаковића да табла са усташким поздравом „За дом спремни“ остаје у Јасеновцу јесте светогрђе, напад на место геноцида и говори колико је реч о припаднику једног радикалног шовинистичког покрета.

Ветерани Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ су у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, у фебруару прошле године открили спомен-обележје на којем је уклесана усташка крилатица „За дом спремни“, а пре само неколико дана тамошњи министар правосуђа Бошњаковић је поручио да плоча са усташким поздравом остаје у Јасеновцу до даљег

( „Спутњик“ и „РТРС“ )

Posted by
Categories: Преносимо, Ставови

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар