Антић и Јеремић: Медији под строгом контролом Вучића, ситуација као у Турској

четвртак, 19 априла, 2018 у 7:26AM

Председник Напредног клуба Чедомир Антић, који је члан Политичког савета Народне странке, оценио је на представљању Извештајa о стању слободе медија, да би јавне сервисе требало вратити грађанима, „а не да јавни сервис буде портпарол једног човека“.

Антић је оценио да је потребна ревизија приватизације медија и да истакао неопходност изласка државе из медија.

Власници медија имају право да се определе, али не и да крше закон и правила изборног представљања“, истакао је Антић, и указао на потребу дијалога између невладиног сектора и власти.

Не може власт да буде стално у сукобу са Удружењем новинара Србије и Независним удружењем новинара Србије, нагласио да Антић.

Антић истакао да је за годину дана дошло до деградације институција у земљи и да је већина штампаних медија наклоњена Српској напредној странци и Александру Вучићу.

У извештају се наводи да су дневни листови „Ало“, „Информер“ и „Српски телеграф“ отворено наклоњени режиму и делују као билтени из времена тоталитаризма, да „Политика“ и „Вечерње новости“ имају сличну судбину као и јавни сервиси са нејасним власништвом и државним утицајем и да су та два листа постала билтен званичних кампања.

Када је реч о дневним листовима „Блиц“ и „Курир“ наводи се да су они номинално самостални, али се у кључним ситуацијама увек зна на којој су страни, док се за „Данас“ наводи да је то једини званично и у пракси опозициони лист.

Антић је рекао да су телевизије Пинк и Хепи нека врста испостава владајуће странке, а да је на телевизијама са националном покривеношћу Вучић више од 100 пута заступљенији од вођа опозиције.

Он је казао и да на појединим медијима са националном покривеношћу опозиција у Србији добија гуленистичке обрисе као у Турској.

Антић је рекао и да ни у Црној Гори не долази до толике злоупотребе приватних медија као у Србији.

редседник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас на представљању Извештаја Напредног клуба о медијима да су медијске прилике у Србији катастрофалне и да представљају право лице власти.

Јеремић је на конференцији за новинаре у Медија центру рекао да је Извештај Европске комисије обесхрабрујући за Србију и да је у том документу у описивању медијских слобода коришћен најоштрији речник, а најдиректнија формулација коришћена је за медије.

Александар Вучић, министар информисања из деведесетих година је и данас министар информисања, а истовремено је и председник странке и Србије“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да је запањујућа реакција председнице Владе Србије Ане Брнабић, која је мирно рекла да не види проблеме када је реч о слободи медија.

Председник Народне странке је нагласио да би процес лустрације у Србији требало да буде свеобухватан после промене напредњачке власти, како се никад више не би догодило да неко на тако драматичан начин злоупотреби државне институције и власт.

Јеремић је навео да се већина медија, државних и парадржавних, користи за ширење неистина, без последица, политичких или правних.

 

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар