Антић: Неправедни суд не може спровести правду

четвртак, 23 новембра, 2017 у 10:18AM

Председник Напредног клуба Чедомир Антић рекао је „Срни“ да је пресуда генералу Ратку Младићу означила крај једног суда који је био неправедан и непоштен јер је пропустио да суди САД и њиховим савезницима који су иницирали рат, учинили да траје тако дуго и да има онакав ток.

Он је додао да када неправедни покуша да спроведе правду, то не може донети ни напредак ни срећу него напротив, тај суд је, истакао је, помогао да питање ратних злочина постане као муниција за будуће сукобе.

„Замисао суда је била да он донесе правду и помирење. Ми видимо да од тога нема ништа и саме судије признају да то и није био њихов циљ. Суд није успео да доведе до суочавања било кога са злочинима и тај суд је помогао да питање ратних злочина постане као муниција за будуће сукобе и то је велики грех тог суда“, категоричан је Антић.

Он је истакао да и Бошњаци и Хрвати и Срби имају историјске разлоге да се мрзе, али да то не значи да та мржња може да буде подржавана.

„Када чујемо и осетимо мржњу, чак културорасизам од људи који немају никакву везу са Балканом, посебно не са Бошњацима, онда можемо да се збунимо над дубином, баналношћу и злом. Када видимо да неко из Британије, Холандије и САД има предрасуде и мржње према неком народу и да тај неко покушава да пресуди по неком питању, онда то може да нас испуни само тугом“, рекао је Антић.

Он је нагласио да из тога произилази и велико питање да ли је могуће да је на примеру бивше Југославије пропао најозбиљнији покушај да се успостави један међународни суд који би судио одвратне ратне злочине.

„Суђење Младићу, као и остала суђења у Хашком трибуналу било је фарса и људи који су га спроводили нису праве судије нити представљају било шта озбиљно. Младићу протеклих година и месеци није обезбеђено лечење. Осим тога што су му сада дозволили да слуша изрицања пресуде из фотеље ми нисмо видели било какав акт хуманости тог суда“, рекао је Антић.

Он је нагласио да нема ништа од међународне правде док не буду осуђени сви који су чинили злочин и док не буду изједначене све жртве.

„Нема ништа од међународне правде док не буде суђена и она страна у том рату која није суђена никако, а то није ни бошњачка, ни западнобошњачка, ни хрватска ни српска страна. Тачније, оне су све суђене, него је то и та пета страна – САД и њихови савезници, без којих рата не би било и без којих рат не би имао такав ток, нити би онако дуго трајао“, закључио је Антић.

Првостепено веће Хашког трибунала осудило је јуче некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

 

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар