Антић за „Танјуг“: Захваљујући Бриселу и Вашингтону у Србији je нестала десница

четвртак, 18 маја, 2017 у 5:56PM

За историчара и председника Напредног клуба, Чедомира Антића, веома је битна одредница та да у трци за приближавање Србији развијеном свету, сви људи који се баве просветом, модернизацијом и уређењем друштва нису савезници представника великих сила, што објашњава разликом у односу елита у Француској Енглеској према Немачкој након периода власти фашиста и истих тих елита према Србији после Милошевића.

„Суштина разлике је у перцепцији Немаца као народа културе, Гетеа, пријатеља, а Србије и Срба у потпуно другачијем концепту”, објашњава Антић.

За Немце, објашњава, важи догма „да су они доживели један инцидент и да је холокауст последица патологије групе криминалних појединаца”.

Уз то, инсистира се, како каже, на добрим странама традиције немачког народа, као што су филозофија или уметност, марљивост, економија…

„А да ли сте чули да се игде и икад на западу инсистира на добрим традицијама српског народа”, пита Антић и додаје: „Можда су Зоран Ђинђић и Димитрије Давидовић уз Броза изузеци”.

Морамо, зато, напомиње, да се суочимо са том перцепцијом.

„Србија мора пре свега да се брине о уређењу сопственог друштва и елитама које је представљају у свету”, одлучан је Антић.

О ситуацији са Левијем Антић истиче: „Левија гађају од 1986. године. Што би рекао један наш ТВ водитељ: то је сада већ традиционално ‘тортирање’. Леви се није изненадио када га је торта стрефила”, приметио је Антић, али и додао да је у томе незгодно „што је код нас, захваљујући политичким центрима у Бриселу или Вашинтону, нестала десница, макар она била и грађанска или окренута центру”.

То је један проблем, а други је, додаје, што левица, која се код нас јавља, није утемељена на радништву или сељаштву, већ на неким потпуно нетачним перцепцијама наше прошлости и традиције.

„Наша анархистичка левица негира парламентарну демократију за разлику од левице на западу. За нашу левицу је прихватљиво да не будете трпељиви према туђем мишљењу”, казао је Антић.

Антић Левија види као контроверзну личност која се огрешила о Србију и Србе. У случају Левија, како каже, код нас је са закашњењем дошао један „ислужени интелектуалац чији су ставови доживели инфлацију и сада ми њему морамо да се извињавамо што нам је отето Косово и Метохија и што је наш народ протеран из Босне и Херцеговине, Хрватске, што је обесправљен у Црној Гори и што смо ван сваког правног оквира и повеље Уједињених Нација бомбардовани 1999. године”.

Све нас то, сматра, уводи у ситуацију да трчимо за културом Запада, а за Србију, каже, то представља трчање за сопственом сенком.

( Танјуг )

Posted by
Categories: Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар