АПВ без подршке грађана

понедељак, 3 априла, 2017 у 4:48PM

  Резултати избора за председника Републике Србије показали су да странке чији програм је утемељен на идеји аутономије и опредељен за даље осамостаљивање АП Војводине имају најслабију подршку бирача од 1990. године. Ове странке подржале су двојицу кандидата на овим изборима: Ненад Чанак био је кандидат ЛСВ, док су Сашу Јанковића подржале и ванпарламентарне Војвођанска партија и Војвођански клуб. Ненад Чанак је добио 1,4% гласова изашлих бирача. Према првим проценама, тешко да су ВП и ВК донеле Саши Јанковићу чак и толики број гласова.

  Дакле, АП Војводина је једини ентитет у Европи који нема сталну подршку ни 10% бирача који живе на његовој територији. На нивоу Србије, нити једна оваква странка већ две деценије није успела да самостално уђе у Народну скупштину. Штавише, да парадокс буде већи, средиште покрета за очување и проширење самосталности наше северне покрајине налази се у државној престоници – Београду. Носиоци тог покрета су странке које делују на државном новоу и наводно су посвећене очувању Србије као независне и целовите државе.

  Напредни клуб се већ десет година залаже за демократско решење статуса АП Војводине и њено уставно укидање. Сви досадашњи избори показали су демократску утемељеност овог предлога. Избори за председника Србије од 2. априла 2017. само су још један доказ, свакако снажнији од ранијих.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар