Blic intervju: dr Čedomir Antić

петак, 26 априла, 2013 у 12:14PM

Blic: Da li je izvinjenjem Tomislava Nikolića za zločine u Srebrenici zatvoren „balkanski krug pomirenja“?

Nije. Očigledno je da treba svaki budući šef srpske države da kleči, izvinjava se i ponižava građane Srbije. Zločin u Srebrenici je veliki i treba da bude kažnjen, međutim zamisao sa izvinjavanjem ima za cilj da Srbija i Srbi budu poistivećeni sa nemačkim nacistima. Da budu kažnjeni ne samo zločinci iz reda srpskog naroda, već i žrtve. Zločin u Srebrenici je makar u izvesnoj meri kažnjen. Nasuprot tome, više od 8.500 srpskih civilnih žrtvana, koliko druge nekadašnje zaraćene strane priznaju da je ubijeno tokom nedavnih ratova, dobile su u Haškom tribunalu manje od 50 godina robije za kaznu. Podsećam da su ubice francuskog navijača u Beogradu kažnjene sa oko 200 godina. Da li treba rođaci srpskih civilnih žrtvava iz Srebrenice i Bratunca da se izvinu osobama koje je Hag oslobodio za zločine nad njihovim bližnjim, a sud u nefunkcionalnoj Bosni nikako da procesuira one zločine koje je Hag propustio da razmatra i verovatno zanemari?

Cilj stalne povike na Srbiju da prizna kolektivnu krivicu i doživi „katarzu“ nije moralni, već politički: reč je o ukidanju Repubike Srpske, a kasnije i same Srbije.

O kakvom pomirenju govorimo. Evo Hrvatska je bez prepreka primljena u EU (bez obzira na obespravljivanje i progon Srba, nerešene granične probleme…), a od 1999. do danas broj ionako malobrojnih Hrvata koji tolerišu Srbe je prema istraživanju nemačke fondacije Fridrih Ebert opao za jedu trećinu! Sve to u vreme potpunog popuštanja, poniženja i izvinjavanja Srbije. U vreme hrvatskog nacionalnog trijumfa:  od neispunjenja Erdutiskog sporazuma, ukidanja Ustavnog zakona, do osporavanja više od 20.000 stanova Srbima, sudskog gonjenja hiljada Srba i kažnjavanja celog rukovodstva RS Krajine, oslobađanja hrvatskih ratnih komandanata, priznanja Kosova, neviđene privredne penetracije u Vojvodini, pojave autošovinista iz tzv. “Druge Srbije”… E to je posledica politike koju je sada, ko zna zašto, prihvatio predsednik Srbije.

Blic: Možete li da napravite poređenje Srbije u godinama 1813. 1913. i 2013. kada su se dešavli krupni događaji u istoriji – krah Prvog srpskog ustanka, balkanski ratovi i sporazum u Briselu?

Mnogo je učinjeno da paralele postanu očigledne: gde smo gubili, da propadnemo ponovo –  gde smo pobedili da sada ostanemo poraženi. Ipak, ima jedna činjenica koja će ih nesumnjivo dodatno frustrirati: naša je prošlost teška i kobna, ali uvek smo uspevali da se podignemo iz pepela. Tako će biti i sada. Naše mane su nas porazile, a ne nedostojni i bedni, ali nadmoćni neprijatelji. Pobedu ćemo dočekati sigurno, ako ne mi, onda naši unuci.

Blic: Da li je okončan proces izmena granica na Balkanu?

Pratite nemačke i američke medije. Prvo će pokušati da  ukinu prava 1,4 miliona Srba u BiH, onda na nedemokratski način da nametnu “funkcionalnu” autonomiju (čitaj Nezavisnu Državu) Vojvodini. Posle ćemo videti, svaki njihov problem – od neuspešnih federacija do prava manjina (od nacionalnih do seksualnih) – biće izvezen ovde. Cilj je umirenje unutrašnjih problema u EU, stabilizacija propalih državnih projekata kakvi su BiH, Kosovo, Crna Gora i Makedonija, rušenje državnih ustanova Srbije i destabilizacija naše ionako nejake demokratije. To je neporeciv proces. Nije reč o teoriji zavere, već o prirodnom i jednostavnom savezu regionalnih interesa tri ili četiri evropske države predvođene SR Nemačkom i globalnih interesa SAD. Ipak, najveća krivica je na nama, odnosno na našim unutrašnjim – ekonomskim i političkim -slabostima. Da smo imali hrabre, reformske, rodoljubive i demokratske vlasti ovaj proces bi odavno bio zaustavljen.

Blic: Može li se pronaći zajednička nit za ljude koji su u poslednji 30-ak godina bili na čelu Srbije – od Tita, preko Miloševića, Koštunice, Tadića do Nikolića?

Zajednička crta je veća ili manja privrženost socijalnom radikalizmu i izbegavanje primenjivih ustavnih, političkih i reformskih koncepata za našu zemlju.

Posted by
Categories: Вести, Преносимо

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар