Бојан Марић: 2020. као година расплета

понедељак, 9 марта, 2020 у 11:47AM

Величанствене литије у оквиру којих грађани Црне Горе траже повлачење антицивилизацијског Закона о слободи вероисповести закорачиле су у трећи месец.  Имајући у виду да се ближи почетак пролећа, при чиме наступају и топлији дани, као и чврсту решеност верујућег народа да истраје у својим захтевима,  импресиван број учесника у литијама може само да расте. Обзиром да се у текућој години одржавају редовни парламентарни избори у Црној Гори, несумњиво да врло лако осионост црногорских  власти оличена у усвајању закона којим се удара на духовни идентитет српског народа и безочно крше универзална људска права и слободе, може да буде кажњена на напред наведеним изборима, чиме би се грађани Црне Горе ослободили вишедеценијске владавине корумпираног ауторитарног Ђукановићевог режима, који у вредносном смислу баштини тековине комунистичке антидемократске и богоборачке идеологије.

Током ове године грађани Црне Горе гласаће на редовним парламентарним изборима,  обзиром да су претходни одржани током октобра 2016. године. Црногорски режим настојаће да изборе пролонгира до јесени, како би својим пропагандним деловањем покушао да минимализује губитак поверења међу јавним мњењем, као последице усвајања Закона о слободи вероисповести. Како се процењује да у литијама учествује близу 200. 000 грађана ЦГ, при чему је на последњим парламентарним изборима право гласа имало око 529. 000 грађана, евидентно је да се црногорски режим налази у озбиљној кризи, најтежој од доласка на власт.

Имајући у виду да је након избора из 2016. године  Ђукановићев ДПС једва намакао већину, и то уз подршку мањинских странака, као и Социјалдемократа Ивана Брајовића, уз контруисање лажне афере „државни удар“ у току изборног дана, реално је да се очекује да ће ДПС на овогодишњим изборима остварити слабији резултат у односу на 2016. годину (41. 10 %). У литијама учествује велики број грађана који су чланови ДПС-а, као и најближи рођаци највиших црногорских функционера, што добрано говори о нагомиланом бесу и незадовољству међу народом Црне Горе. Сраман атак на светиње и историјски и духовни код Црне Горе ослободио је народ страха од вишегодишње репресије, што је само по себи највећа победа, победа која улива наду у рађање нове ЦГ, за коју је Србија братска држава, а не само „суседна држава“, као за диктаторски Милов режим. Порука митрополита црногорско-приморског Амфилохија, у овом тренутку најугледније личности у ЦГ, да је „Бог удесио да је трезвени народ збацио на изборима председника Украјине Петра Порошенка који је, почео да прогони Цркву Божију и ствара некакву своју“, несумњиво ће додатно ослабити владајући ДПС на изборима, утичући да грађани који су раније гласали за ДПС овај пут своје поверење поклоне другим политичким опцијама.

На основу напред наведене анализе, поставља се оправдано питање ко ће у случају пораза ДПС-а творити нову црногорску владу и да ли ће просрпске партије учествовати у њој? Улазак просрпских партија у владу са ДПС-ом био би раван издаји народа који се храбро одупире репресивном Ђукановићевом апарату, тако да би у таквој констелацији снага просрпске партије биле еквивалент Српској листи на КиМ, која својим политичким деловањем никако не доприноси заштити наших виталних и националних интереса на подручју наше јужне покрајине. Нада остаје да би просрпске партије, пре свега, коалиција око Демократског фронта и нова организација под називом Права Црна Гора, на челу са младим Марком Милачићем, као и СНП, у сарадњи са партијама које су поборници грађанских вредности, попут Демократа Црне Горе, грађанског покрета УРА и Демоса, могле образовати нову владу након избора. Све наведене партије изразиле су оштро противљење усвајању срамног Закона о слободи вере, тако да би нова скупштинска већина тај закон могла да стави ад акта. Обзиром да се према доступним истраживањима, близу 2/3 грађана противи накарадном закону, док га подржава само 1/5, избори су права прилика да се један деспотски и корумпирани режим пошаље у ропотарницу историје.

Нове демократске власти Црне Горе би поред повлачења спорног закона као један од приоритета морале истаћи оштру борбу против корупције и организованог криминала, обзиром да је данашња ЦГ синоним за опљачкану државу. У првих стотину дана владе неопходно је да се трасира пут ка изградњи модерне државе утемељене на концепту владавине права, у којој Срби више неће бити грађани „другог реда“ и у оквиру које ће сразмерно својој бројности узети учешћа у раду државних органа. Једино се променом Миловог режима стварају базичне претпоставке за ресетовање актуелних односа између двеју држава, сходно вишевековној традицији која сведочи да је Црна Гора историјски држава српског народа, као и да њени национални интереси никако не могу да буду супротни српским, попут срамног признања независности лажне државе Косово и гласања за њен пријем у УНЕСКО.

Posted by
Categories: Вести, Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар