Бојан Марић: Историјска мисија слободне Црне Горе

недеља, 6 децембра, 2020 у 9:21AM

Четврти децембар 2020. године биће обележен великим словима у историји Црне Горе. Црна Гора је добила прву демократску Владу након 75 година у складу са резултатима избора који су одржани 30 августа. Идеолошки наследници комуниста из редова ДПС-а који су своју идеолошку платформу заснивали на растакању српског идентитета Црне Горе по први пут од свог оснивања пре 30 година одлазе у опозицију, а искрено надамо се и у ропотарницу историје, у складу са накарадним политичким и вредносним системом који остављају иза себе.

Херојски вишемесечни отпор испољен кроз епопејске литије крунисан је победом на изборима који имају историјски карактер и који без икакве патетике и претеривања представљају једну од највећих победа српског народа у последњих неколико деценија.

Пред новом влашћу је бреме великих изазова. Обзиром на околности у којима нове власти на челу са др Кривокапићем преузимају кормило државе начело о уздржаности у критици током првих 100 дана владе је у потпуности утемељено. Иако су очекивања јавности велика, из основних постулата договорених између представника три опозиционе листе о будућој сарадњи јасно је да ће у краткорочном периоду акценат бити на релаксацији односа у друштву и спуштању тензија које су свој врхунац достигле усвајањем Закона о слободи вероисповести, као и трасирању пута ка изградњи модерног и ефикасног система који почива на владавини права. У руинираном систему вредности који за собом оставља 30-годишња расипничка владавина ДПС-а неопходно је време и чврста одлучност да се клептократска структура демонтира кроз изградњу институција и њихово чишћење од компромитованих структура пређашње власти.

Горак укус остаје у виду чињенице која се односи на начин у оквиру којег су се одвијали преговори за формирање владе. За успех који је постигнут поред огромне енергије грађана испољене током литија и подршке цркве важна је и улога политичких конституената, пре свега, политичких лидера Срба и осталих активиста из редова Демократског фронта, који су годинама трпели репресалије од ДПС режима у борби за српско национално питање. Управо је листа „За будућност Црне Горе“ на челу са др Кривокапићем, а чију срж је чинио ДФ, остварила фантастичан резултат на изборима, освојивши близу 33 % гласова бирача, трасирајући пут ка победи. У складу са напред наведеним, политичка логика налагала је да лидери ДФ-а преузму одговорност кроз учешће у раду нове демократске власти.

Без обзира на део политичких антипатија које у Србији у опозиционој јавности постоје према Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу због њихових афирмативних изјава о ауторитарној власти у Србији, теза о њиховој политичкој потрошености и компромитацији не стоји на јаким темељима. Континуирани напади од стране ДПС режима који су резултирали и судским процесима сигурно су у одређеној мери нарушили њихов углед. Ипак, у политици нису ни почетници нови председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, као ни харизматични Дритан Абазовић, који ће обављати функцију потпредседника црногорске владе.

Шта тек рећи о политичко-моралној подобности нове Министарке одбране, кадру претходног режима, запосленој на Универзитету Доња Горица као ванредни професор, Универзитету за који се у јавности говори да је „близак“ Милу Ђ.

Поред одређених ресентимана испољених од стране лидера ДФ-а приликом конституисања владе, за похвалу је да су сви поланици фронта гласали за њено формирање. Политика је вештина могућег. За српски народ у ЦГ долазе боља времена. Ако ништа друго, Срби „лакше дишу“ у ЦГ, што се најбоље могло видети током славља уприличеног у част формирања нове владе. Један од приоритета у њеном раду у погледу српског питања би требало да буде укидање свих дискриминаторских законских и подзаконских аката, посебно Закон о слободи вероисповести. Потребно је решити и питање држављанства, обзиром да само Срби од свих народа у Црној Гори не могу да имају двојно држављанство. И на крају, обезбедити услове да се предстојећи попис становништва следеће године одвија уз поштовање прописаних аката. На последњем попису из 2011. године 178.110 (28.73%) грађана се изјаснило као Срби, док се 265,895 (42.88%) изјаснило да говори српским језиком. Имајући у обзир околности да се претходни попис становништва одвијао кроз низ неправилности од стране режима као и на чињеницу да је пробуђена велика енергија и достојанство српског народа крунисана победом над изборима над антисрпским режимом, проценат грађана који се декларишу као Срби и који говоре српским језиком требало би да се увећа.

На новој влади је да трасира пут ка изградњи модерне европске државе која почива на владавини права. Синергија између Кривокапића и чланова владе, као и политичких лидера је неопходна како би ти процеси били изводљиви. Уколико лични анимозитети између Кривокапића и лидера ДФ-а наткриле историјску мисију која им је поверена од стране грађана, бојим се да би нужни реформски процеси били ако не стопирани онда сигурно успорени, што би дало прилику грогираном бившем режиму да се ревитализује. За нову власт патриа мора да буде изнад партије како би будућност Црне Горе била у складу са очекивањима грађана.


Posted by
Categories: Актуелно, Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар