Бојан Марић: Почетак демонтаже Ђукановићевог режима и побољшања права српског народа

уторак, 8 септембра, 2020 у 2:30PM

Фантастичним резултататом који су три опозиционе листе оствариле на  парламентарним изборима у Црној Гори трасиран је пут ка силаску са власти антисрпског клептократског Ђукановићевог режима. Херојски вишемесечни отпор испољен кроз епопејске литије крунисан је победом на изборима који имају историјски карактер и који без икакве патетике и претеривања представљају једну од највећих победа српског народа у последњих неколико деценија. Упркос континуираном процесу затирања српског националног идентитета и традиције у ЦГ српски народ се као митска птица Феникс „издигао из пепела“ и показао да у ЦГ Св. Петра Цетињског и Његоша, Ловћенског тајновидца, пламен слободе гори и даље. Гори толико да је његов пламен угрејао срца свих истинских патриота, ма где у свету куцало српско срце.

Пред новом влашћу је, а за коју се надамо да ће бити формирана од стране опозиције, време великих изазова. Уколико коалицију „За будућност Црне Горе” (др Здравко Кривокапић) посматрамо као просрпску и блиску цркви, док коалиције „Мир је наша нација“ (Алекса Бечић) и „Црно на бијело“ (Дритан Абазовић) као грађанско-либералне, очигледно је да ће састав нове владе одсликавати идеолошку хетерогеност. У складу са напред наведеним, лидери коалиција усагласили су се током састанка одржаног 31.08. око неколико принципа на којима ће почивати нова власт, који укључују формирање експертске владе, као и измену, допуну и ревизију дискриминаторских законских и подзаконских аката, укључујући Закон о слободи вероисповести.

Први усаглашен принцип је да ће нова, демократска власт, одговорно спроводити све међународно преузете обавезе. Други је да ће нова демократска власт реализовати све неопходне реформе како би Црна Гора у најкраћем могућем року приступила Европској унији. Треће је, да ће нова, демократска власт, бити експертска, конституисана од кадрова који су стручњаци из конкретних области без обзира на њихову политичку, верску, националну или било коју другу особеност. Четврто, нова власт ће у потпуности бити посвећена поштовању Устава и примени закона, уз измене, допуне и ревизију свих дискриминаторских законских и подзаконских аката, укључујући Закон о слободи вероисповести.

Иако су очекивања јавности велика, из основних постулата договорених између представника три опозиционе листе о будућој сарадњи јасно је да ће у краткорочном периоду нагласак бити на релаксацији односа у друштву и спуштању нагомиланих тензија које су свој врхунац достигле усвајањем  Закона о слободи вероисповести, као и трасирању пута ка изградњи модерне и функционалне државе базиране на владавини права. У хаотичном систему вредности који за собом оставља 30-годишња клептократска владавина ДПС- биће неопходно доста времена и јаке решености да се криминогена структура тотално демонтира кроз изградњу јаких институција и њихово чишћење од сарадника и послушника режима.

За српски народ у ЦГ долазе боља времена. Просрпска коалиција „За будућност Црне Горе” са својих 29 посланика биће део нове реформске власти и то са највећим бројем посланика од свих учесника у власти. Уз повлачење антицивилизацијског и антиуставног Закона о слободи вероисповести, отвара се простор за побољшање политичких права српског народа у низу области, како у погледу идентитетског садржаја, тако и на нивоу веће заступљености грађана ЦГ који се изјашњавају као Срби у органима државне и локалне самоуправе, војске, полиције, служби безбедности, судства и осталих установа. Континуирани процес обесправљивања Срба чини се да постаје историја.

Наредни попис становништва у ЦГ који би требало да се одржи следеће године несумњиво ће се одвијати под бољим околностима за српски народ. На последњем попису из 2011. године 178.110 (28.73%) грађана се изјаснило као Срби, док се 265,895 (42.88%) изјаснило да говори српским језиком. Имајући у обзир околности да се претходни попис становништва одвијао кроз низ неправилности од стране режима као и на чињеницу да је пробуђена  велика енергија и достојанство српског народа крунисано победом над изборима над антисрпским режимом, проценат грађана који се декларишу као Срби и који говоре српским језиком требало би да се увећа. Оснажено српство у ЦГ кроз значајно учешће њихових политичких лидера и представника у управљању државом представљаће гаранта да се више никада у братској ЦГ не понове покушаји укидања политичких права српског народа, као што је континуирано чињено током ДПС режима.

Антисрпска Ђукановићева власт донела је низ одлука које представљају раскид са историјском ЦГ и страховито угрожавају права српског народа и нарушавају односе са братском Србијом. Листа је подугачка и чини се да нема краја. Признање лажне државе Косово, као и лобирање и гласање за њен пријем у УНЕСКО, укидање српског језика и ћирилице, доношење антицивилизацијског Закона о слободи вероисповести, слање официра војске ЦГ на прошлогодишње обележавање „Олује“ , итд. Свака од ових одлука је болна рана у односима између двеју држава и српски  народ има легитимно право да се нада да ће оне временом бити ревидиране.

Политика је вештина могућег. Захтева реалистичан приступ. Четири суштинска принципа на основу којих ће бити формирана нова влада базирају се на реалистичном поимању актуелне политичких околности. Укидање антицивилизацијског Закона о слободи вероисповести и постепено побољшање положаја српског народа значиће огромну победу над злом које се надвило над ЦГ. Зло није дошло јуче, оно траје од убиства митрополита Јоаникија и чланка  Милована Ђиласа под називом „О црногорском националном питању“ из 1945. године закључно са покушајима изградње нове „државне“ Ђукановићеве и Дедеићеве парацркве. Зло је побеђено молитвом и оловком. Сада је време за враћање ЦГ својим коренима.

За укидање одлука које имају спољнополитичку компоненту потребно је време и јачање геополитичких процеса који би ишли „на руку“ српским интересима. Потребно је да Београд има патриотску и демократску власт која се бори за државне интересе и која би била снажна потпора заштити нашег народа у региону и стала уз одлуке попут ревизије поменутих одлука у ЦГ.  Режим чија капитулантска политика по питању Косова сеже од бриселског до срамних вашингтонских преговора то сигурно није. Превелика очекивања од нове власти у ЦГ без сагледавања поменутих процеса само би беспотребно оптеретила просрпске политичке снаге и изазвала неутемељено разочарање међу српским народом.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар