Бојан Марић: За будућност Црне Горе

петак, 14 августа, 2020 у 2:10PM

Током кампање за редовне парламентарне изборе у Црној Гори заказане за 30. август обнародована је вест да је формирана велика народна коалиција под називом за „За будућност Црне Горе”. Поред парламентарних избора, у Црној Гори се истог дана одржавају и општински избори у неколико места  (Андријевица,  Гусиње,  Будва и Котор). Коалиција „За будућност Црне Горе“, коју чине Народни покрет, Демократски фронт, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора, Радничка партија и нестраначке личности, предала је изборну листу за парламентарне изборе 04. августа. За носиоца листе изабран је др Здравко Кривокапић, нестраначка личност и угледни професор Машинског факултета Универзитета Црне Горе у Подгорици. Формирање снажне коалиције разгалило је срца свих искрених патриота уз наду да ће диктаторски режим Мила Ђукановића после три деценије накарадне владавине бити срушен и отворити пут ка изградњи модерне државе утемељене на концепту владавине права у којој српски народ и Српска православна црква неће бити континуирано обесправљивани.

Уколико ову коалицију посматрамо као просрпску и блиску цркви, на другом полу опозиционе политичке сцене која има грађанско-либерални предзнак уочавамо формирање две респектабилне коалиције. Прва, под називом „Мир је наша нација“, чији је носилац  Алекса Бечић, окупља у свом саставу Демократе, Демос, Партију пензионера инвалида и реституције, Грађански покрет Нову љевицу и Друштво за истраживање политике и политичке теорије. Други опозициони либерални блок обухвата платформу „Црно на бијело“, коју чине Грађански покрет УРА, Савез грађана Цивис, Бокешки форум, Странка правде и помирења и независни интелектуалци. На челу ове листе је Дритан Абазовић.

На основу напред наведених података, намеће се закључак да иако није дошло до обједињавања опозиције у оквиру једне листе, опозиција је успела да формира два снажна идеолошка блока који имају реалне изгледе да сруше Ђукановићев режим. Изласком у оквиру једне листе опозиција би била нападана од стране режима да се ради о иделошки некохерентној коалицији. Такође, део опозиционо настројених бирача би у случају да је формирана једна листа могао да има одређене политичке антипатије према појединцима или партијама, што би се могло негативно одразити у контексту њихове политичке пасивности.

Последње објављено озбиљно истраживање у ЦГ које је обавио подгорички ЦЕДЕМ (Центар за демократију и људска права) на узорку од 1037 испитаника показало је да се диктатору и његовој ДПС клики озбиљно „дрма“ трон. Како истичу из ЦЕДЕМ-а, носилац листе „За будућност Црне Горе“ др Кривокапић има највећу просечну оцену када су у питању политичари и јавне личности у Црној Гори, испред Ђукановића. Демократска партија социјалиста има рејтинг од 35,3 %, коалиција За будућност Црне Горе 24,7,  Мир је наша нација 16,5, а Црно на бијело има 6,6 %. На изборима одржаним пре 4 године ДПС је освојио 41,41 % и заједно са Социјалдемократама Црне Горе и мањинама формирао изузетно тесну већину.

У складу са резултатима истраживања, три најјаче опозиционе листе („За будућност Црне Горе” , „Мир је наша нација“, „Црно на бијело“), имају у збиру близу 48 % гласова. Уз чињеницу да се и у ЦГ користи Донтов изборни систем, који обухвата преливања гласова расутих испод цензуса од 3 % партијама које пређу цензус, победа опозиције делује никада ближа. На опозицији је да током кампање као и за време самих избора  будно прати сваки  потез криминалног режима у циљу спречавања изборних махинација. Режим је у паници. Нагомилано социо-економско незадовољство, бујање огромне  корупције уз епопејски отпор већинске Црне Горе антицивилизацијском Закону о слободи вероисповести говоре да се отвара пут да братска ЦГ, и то она Његошева и Св. Петра Цетињског, а не Мила бритве и Душка радијатора, закорачи ка слободи и грађењу односа са Србијом на братској основи.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар