Бранислав Тођер: Шта нам је бојкот омогућио!?

четвртак, 25 јуна, 2020 у 12:01AM

Резултат бојкота је што у скупштини од јесени нећемо гледати нити једну опозициону партију. Самим тим опозиција се неће делити на парламентарну и ванпарламентарну, већ на ону која има кредибилитет и ону која нема. Да ли је то довољно, да би се прогласила победа бојкота, наравно да није и не треба да буде, јер ово не сме бити крајни циљ бојкота. Странке које су позивале на бојкот ипак су показале бројне слабости, једна од њих је та што нису успеле да организују грађане на сам дан избора да се изборе са особама попут госпође која надгледа и сугерише другима као да гласају, или особама које су ишле са списковима, или “Бугарским возовима”широм Србије. Део те бојкот опозиције уместо да енергију троши на терену и избори се са неправилностима око бирачких места одлучила је да направи своју мини представу у Маделиануму. Поред политичког ријалитија којим нас владајуће странке свакодневно излажу, није потребан и од опозиције сличан програм. 

Пошто у парламенту нема опозиционих партија, сва одговорност око одлука о Косову и чланству у ЕУ је на председнику државе Александру Вучићу и премијеру ког он буде одредио. Све одлуке по овим питањима ће бити лично његове, те све договоре које је склопио са разним европским, светским званичницима и политичарима из покрајине Косово и Метохија верификоваће послушни посланици без иједног зареза или знака интерпункције. Неће моћи да се окриви опозиција за опструисање у телу које бар на папиру представља законодавну власт. Питање је да ли ће европски лидери бити задовољни доношењем одлука у једнопартијском напредном систему, поготово уколико имају намеру да затварају постојећа и отварају нова поглавља о приступању наше државе њиховој породици. Све штетне одлуке по наше грађане и нашу земљу Александар Вучић у недостатку опозиционих странака у скупштини, неће имати коме да пребаци. Такође лидери ЕУ ће морати да објасне својим грађанима како то једна Србија са једним аутократским режимом у коме не постоји слобода медија, слобода институција отвара и затвара успешно поглавља за пуноправну чланицу организације која је настала на демократским и хришћанским вредностима. Ову победу коју су прославили они који су се сами и играли, показаће се да је Пирова, и вероватно ће се одржати ванредни парламентарни избори са редовним председничким 2022. године. 

Опозиција која није учествовала на овим изборима, има кредибилитет, али она није анимирала грађане који већ деценијама не гласају. Међу онима који су подржали бојкот, су и бројне организације попут Напредног Клуба. Кад већ владајућу странку не занима шта каже струка, већ имају једног који све зна, док му се остали диве, опозицији саветујем рад на терену, разговор, трибине и укључивање организација, удружења у писању плана и програма који би обухватао дефинисање спољне политике, образовне и културне политике, владавине права у Србији, али и правима нашег народа у региону, решавању Косовског питања, дугорочног привредног опоравка и економске стабилности, као и питање загађења ваздуха, очувању река. 

Бојкот је показао позитивну страну у томе што је више од половине грађана Србије ипак повукло неку границу непристојности и неукуса и одлучило да одбрани своје достојанство остајањем код куће. Кад већ нисмо могли да променимо ствари, нисмо пристали на њихове услове. Сад ступа на снагу део кад промена почиње да се догађа. Да бисмо нешто променили, није довољно само кукати како нам неко нешто не да, као је неко узурпирао власт и како нас свакодневно преко медија дезинформише. Такође промени неће помоћи рециклирани политичари, нема потребе да их враћамо из прошлости, нека остану у историји, онакву какву су је сами исписали. Опозиција и медији који нису под шапом Александра Вучића имају прилику да успоставе сарадњу са организацијама и удружењима који су својим како интелекктуалним, тако тернеским радом приволели и анимирали део грађана, те ураде и прошире план опоравка док се има шта још опоравити. Да би се нешто променило мора се понудити квалитетан програм који би допрео до грађана. Напредни Клуб има шта да понуди, верујем да и друге организације и удружења имају шта да понуде за опште добро. Кад се припреми и предочи грађанима квалитетан програм морамо на дан избора бити спремни да одбранимо фер услове. Кад дође тај дан, верујем да ћемо имати вере и снаге да одбранимо поштене услове, јер ћемо имати за шта да се боримо. 

Posted by
Categories: Актуелно

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар