Брендирање државе за 384 €/дан

Ако нисте знали, то је порука министра у Влади Републике Србије, господина Слободана Милосављевића. Међутим, има још једна ствар коју, можда нисте знали: постоји пројекат брендирања државе! Али оно што сигурно не знате је: * Ко је радио пројекат? * Колико је пројекат коштао? * Колике су потребне инвестиције? * Које учествовао на тендеру? * Ко је дефинисао циљеве пројеката? * Када је пројекат почео да се реализује? * Колико ће пројекат трајати? * Ко учествује у спровођењу активности? * И др. Ако нисте знали, то је порука министра у Влади Републике Србије, господина Слободана Милосављевића. Међутим, има још једна ствар коју, можда нисте знали: постоји пројекат брендирања државе! Али оно што сигурно не знате је: * Ко је радио пројекат? * Колико је пројекат коштао? * Колике су потребне инвестиције? * Које учествовао на тендеру? * Ко је дефинисао циљеве пројеката? * Када је пројекат почео да се реализује? * Колико ће пројекат трајати? * Ко учествује у спровођењу активности? * И др. Ако нисте знали, то је порука министра у Влади Републике Србије, господина Слободана Милосављевића. Међутим, има још једна ствар коју, можда нисте знали: постоји пројекат брендирања државе! Али оно што сигурно не знате је: * Ко је радио пројекат? * Колико је пројекат коштао? * Колике су потребне инвестиције? * Које учествовао на тендеру? * Ко је дефинисао циљеве пројеката? * Када је пројекат почео да се реализује? * Колико ће пројекат трајати? * Ко учествује у спровођењу активности? * И др. Ове информације морају да буду познате. Министар је својом изјавом показао елементарно незнање јер се брендирање државе не ради преко пројекта (једног, изолованог) већ преко стратегије. Поред тога што не зна разлику у појмовима, он чак не зна ни шта је пројекат уопште. Да зна шта је пројекат, знао би да он не може да се реализује уколико нема средстава за његову имплеметацију. У таквим случајевима (када недостаје новца) мора да се ради нов пројекат са другим активностима. Надаље, министар је рекао да треба да се поправи имиџ Србије како би се олакшао наступ оних који желе да изађу на светско тржиште. Министар се збинуо и не зна да ли се ради о пројекту поправке имиџа или је реч о пројекту брендирања. Ти појмови нису исти, господине. Ако сматрате да је циљ да се олакша наступ културних, спортских, производних и других организација на светско тржиште, онда Ви имате проблем. Светско тржиште је и Нови Зеланд, Чиле, Боцвана, итд. Да ли сте сигурни да у тим земљама треба да поправимо имиџ? Да ли којим случајем сматрате да управо култура треба да буде један од носилаца брендирања или пак мислите да би ми треба да нешто друго урадимо како бисмо олкшали нашој култури да изађе на међународну сцену? Ради поређења, на послу брендирања града Њујорка свакодневно ради 1000 људи. Влада Републике Србије то може да ради са 140.000 евра годишње, односно 384 евра/дан. Да!

Posted by
Categories: Текстови и анализе

3 Коментарa на "Брендирање државе за 384 €/дан" Оставите коментар
Slobodan
30. новембра 1999. at 01:00

Kako mi je rekla prijateljica koja je radila u Vladi, kad je raspisan konkurs za brendiranje ponudjena cena je bila 10miliona dinara!!! Uz svo postovanje prema profesiji, trudu i znacaju ovog projekta, to je ogroman novac za temeljitiji rad od 2, maksimum 3 meseca (preko 100.000 EUR). Eto kako se olako trosi novac…

Broj 1
30. новембра 1999. at 01:00

Evropski Pakistan, Boris Tadic.

Miljan
30. новембра 1999. at 01:00

Tender je objavljen 2006. u Financial Times-u. Medjutim niko ne zna sta se posle toga dogodilo. Oni su cak izjavili u nekom listu da zele da brendiraju "made in Serbia"!!! Sto je potpuna besmislica jer sve kompanije prelaze na "made by …" resenje, jer se mnogo toga proizvodi u Kini. Dakle mnogo je lepse napisati "Made by Nike", nego "Made by China"

Оставите коментар