Чеда Антић: Сутра је 5. октобар – СВИ НА ПРОТЕСТ!

петак, 4 октобра, 2019 у 1:53PM

„19. година од 5. октобра 2000. – СВИ НА ПРОТЕСТ!“

„Деветнаеста годишњица петооктобарских промена затиче Србију у кризи и на раскршћу. 

Двехиљадите су биле деценија реформи које, без обзира на делимично добре резултате, нису биле успешне у мери која је потребна за будући одрживи развој Србије. Оне су још мање задовољиле очекивања велике већине грађана. Деценија која је на измаку довела је до успоставе популистичког, ауторитарног Вучићевог режима. Режим је рушећи демократске установе и ограничавајући народне слободе постигао да демократска опозиција данас буде обесправљенија, слабија, мање утицајна и разједињенија него што је била у фебруару 1991. године. Подршка Запада демократији у Србији је данас на најнижој тачки од 1950. године.

По привредном расту Србија је на зачељу међу европским државама. По отвореним националним, спољнополитичким, државним и развојним питањима она је држава са највећим проблемима на континенту. Упркос томе, Србија данас има режим који је, у поређењу са осталим европским аутократама, најчвршће дограбио власт.

Позивам демократску опозицију на уједињење у борби за поштене изборне услове. Бојкот непоштених и недемократских избора ће бити успешан само ако буде активан и ако Вучић не буде једини „програм“ и целокупна „идеологија“ опозиције. Верујем да само прецизни и јасни циљеви демократизације, уставне реформе, националне обнове, борбе против монопола и корупције могу да мотивишу грађане. Такође, мислим да искључиво транзиција ка новим личностима, које би наследиле вођство опозиције од наше генерације која је у њу ступила још у прошлом веку, може да поново пробуди поверење народа.

Колико год далек и неизвестан био наш циљ, пут којим идемо мора бити јасан, са њега је неопходно уклонити све сенке (па макар биле и наше сопствене) и њиме ваља ићи чврстог корака и свом снагом.“     

                                                                                    Чедомир Антић

                                                                                    Напредни клуб

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар