Čedomir Antić: 365 dana

понедељак, 30 августа, 2021 у 3:20PM

Čestitam Vam praznik. Danas je tačno 365 dana od skupštinskih izbora na kojima je, uprkos neravnopravnim uslovima, pritiscima i korupciji, poražen režim Mila Đukanovića. Mirna pobeda opozicije, prvi put u istoriji, sama po sebi je veliki dobitak. Ipak, šta ste posle svega dobili?

Dobili ste vladu koja je izneverila izborna obećanja. Društvu nije donesena pravda. Narod nije pošao putem pomirenja. Jedva je, zahvaljujući pritisku srpskih stranaka, došlo do izmene diskriminatorskog zakona o verskim zajednicama. Vlada se upetljavala u laži, sukobe i odlaganja. Izostali su reformski zakoni, nije rasklopljena kriminalna mašina pretodnog režima i samo se o ovakvim godišnjicama dogodi neko marketinško hapšenje. Vlada je loše dočekala krizu, dodatno se zaduživala, nije donela Crnoj Gori nove poslove ni ulaganja. Da nije bilo turista iz Srbije i Srpske, da su se samo pitali EU/NATO „prijatelji“, zavladala bi glad.

Ali, najgore od svega je to laganje. Da li postoji i jedno izborno obećanje koje je Zdravko Krivokapić ispunio svojevoljno? Da li se ikada ponašao kao parlamentarni premijer, osim kada je morao? Koliko puta je rekao jedno a učinio drugo?

Jasno je da je tako moralo biti. Ali gde od svih ljiga izabrasmo baš njega tako talentovanog? Građani Crne Gore nisu podeljeni samo na režmlije i one koji su za demokratiju, baš kao što pravoslavno stanovništvo ovde ne čine samo Srbi i Crnogorci. Postoji i treća grupa – oni koji su se sa režimom saživeli, mrze ga ali zavise od njega, nisu njegov deo – ali mu pripadaju. Baš kao što postoje i oni „Srbogorci“ koji i dalje misle da smo jedan narod sa crnogorskim fašistima i neprekdino traže u zločincima i kriminalcima potporu svoje posebnosti u odnosu na Srbe iz Srbije i Srpske. Upravo ti su danas na vlasti. Bez njih nismo imali većinu i zato je ovo bio jedini put. Ali, oni očekuju da se u naše ime dogovore sa Đukanovićem ili njegovim naslednicama. U naše ime ali bez pitanja, samo na našu štetu. Spasavaju nas tek dve činjenice: Đukanović neće bilo kakav, pa i lažni, sporazum; baš kao što i SAD i EU ne žele Đukanvića a nisu u stanju da ga smene dok ne budu sigurni da Srbi u budućnosti neće biti deo bilo kakve istinske vlade.

Krivokapić će biti zaboravaljen baš kao i godišnjica narodne pobede koja je svoj prvi mršavi plod svela na njegovu gojaznu pojavu. Važno je ostati uporan i dosledan. Crna Gora zaslužuje promene i demokratiju. Zamisao SAD i EU o Srbima, koji nemaju pravo da učestvuju u vlasti, raspršiće se zajedno sa njihovim drugim deluzijama – recimo onom o trideset rodova. Oni nisu samo zlikovci i budale, oni su u tome još i dekadentni. Dakle, smrde zato što trule, tako da njihov odvratni buke i nije tako loša vest. Koliko god sve to u današnjoj krizi svih zapadnih vrednosti izgledalo nedostižno, građani će svakako ostati odani idealima demokratije koji su prevladali moćni režim za šta je ustvari bilo potrebno pedesetak hiljada glasova više od onih koji su pre godinu dana zvanično priznati. Samo je važno da srpske stranke ostanu posvećene reformama. Vladu treba neprekidno pritiskati da usvoji i sprovede reformske zakone. Među njima su najznačajniji oni koji će obezbediti ispravnost sledećih izbora. Antiautoritarni zakoni: otvaranje dosijea, demontaža ustanova odgovornih za kršenje ljudskih prava, rehabilitacija, restitucija, denacionalizacija, kao i preregistracija DPS-a sa zaplenom imovine, usvajanje antimafijaških zakona, sređivanje biračkih spiskova i ispravan popis – preduslovi su, ne samo demokratske već i, uspešne države. Zamislite samo da je vlada na osnovu antimafijaških (RIKO) zakona pohapsila glavne političare-kriminalce i oduzela im imovinu?  Crna Gora bi se razdužila !

Tužna godišnjica prolazi. Slavljenik nije okupio uglednike da proslavi. Valjda se setio kako je trabunjao da će vlada trajati 200 dana. Nije osnovao ni demokršćane. Ima vremena, još se nije dovoljno izbrukao. Krivokapić je deo puta, važno je da ne zaboravimo pravac i cilj. Bez obzira na takve slučajne saputnike, koji su nažalost bili neophodni jer je i takvih birača na desetine hiljada. Tužno je samo kada su političari gori od najgorih građana, a još je strašnije što budala po pravilu napravi veću štetu od zlikovca.            

Ali, takav je život.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар