Чедомир Антић: 5. јун

понедељак, 15 маја, 2017 у 6:15PM

Још један историјски датум у бивствовању бирократске мочваре. Ако би у будућности славили важне датуме везане за односе Србије или Црне Горе са НАТО-ом и ЕУ могли би комотно да одредимо једно два до два и по радна месеца у годишњем календару.

Срби у вези са НАТО-ом имају само разлог за тугу и промишљену, вечну мржњу. Реч је о једној империјалистичкој и милитаристичкој организацији која пре свега служи мултинационалним компанијама и најпре оптерећује и дави државе и народе који јој припадају.

Шта је током протеклих шест деценија заиста постигао НАТО ? Одвратио је Совјетски Савез од намере да угрози слободу и демократију у свету ? Не бих рекао. Ако је нешто одвратило Совјете било је то атомско оружје чију техонологију су САД освојиле годинама пре формирања НАТО-а. Равнотежу која је тада успостављена НАТО је чак и ометао. Био је то кажу „одбрамбени савез“ – али, искрено, колико је од 276 локалних ратова, који су чинили тзв. „Хладни рат“ ,заиста започето од стране СССР-а? Верујем да је реч о мањини од рецимо 30%. СССР се после 1960. године бранио – пре свега зато што је његова идеологија банкротирала, ширење моћи посустало са завршетком деколонизације, а економија ушла у дуготрајну и неповратну фазу колапса.

НАТО се зато истакао када је комунизма нестало, и то у рату против српског народа у Крајини, Српској, Србији и Црној Гори. Где је НАТО данас? Кога брани? Један сенатор недавно је изјавио да је уласком у НАТО Црна Гора успела да не постане руски носач авиона у Средоземљу. Тужно је када неко има толику част и власт, а тако је слабо образован и још мање обавештен. Какав је војно-стратешки значај Боке у глобалним размерама знали су још аустроугарски адмирали чија је флота рђала затворена на Јадрану, док су Антантини бродови држали Отрант. Армија Руске Федерације има базе у сиријским лукама Латакији и Тартусу на отвореном мору. Она је у бољем стратешком положају него што су икад биле царска или Црвена армија. Њени циљеви су мањи и концентрисанији.

Кубански народ се пре више од пет деценија подигао на борбу за слободу и демократију, САД су га гурнуле из боливаризма у стаљинизам. Кубанском заштитнику Совјетском Савезу није било дозвољено да држи ракете на кубанској сувереној територији. Данас САД очекују да ће на руској земљи у Доњетску, надомак Москве, неко да им дозволи да заштите асимилацију Руса и инсталирају ракете које ће запретити Москви? Каква то памет води САД? Где ће она таква одвести Човечанство?

Наравно да је Руска Федерација одговорила. Свако би.

Праћена обесправљивањем Срба у Црној Гори историјска промена – од „заветне земље“ руских имепратора у пудлицу Меланије Трамп, или у бољем случају тоалетни папир њеног шарматног супруга – имаће утицаја само на Црну Гору.

Тешко је то, али је нама Србима тако суђено. Док је Албанцима довољно да нађу неког страног господара па да навале на српске крајеве (макар тамо чинили 0,4% као у мокром сну Јонуза Муслиуја о албанској „Nishi“), Србима је суђено да на путу националне слободе и независности руше царства. Помогли смо да буду срушена Османско и Хабсбуршко царство, супроставили смо се силама Осовине док су оци данашње Црне Горе Дрљевић и Штедимлија изигравали Квислинга, а мајке Темпо и Ђилас веровали у историјску нужност победе Рајха над декадентном и плутократском Британијом и Француском (јер дијалектички материјализам говорио је пророчки да ће свет бирати између два тоталитаризма). И док су једни сањали да српство угасе у концентрационом логору други су планирали да оно започне процес одумирања држава и народа пошто прво изгине борећи се за комунизам. Сваки пут смо победили. И овај пут било би исто да није било комунистичког Милошевћа и србогорске збуњености теразијских викенд политичара. Ипак, одбранили смо државу, створили слободну Републику Српску… Да ли неко заиста мисли да ће у будућности моћи да буде изграђена стабилна, поштена и демократска Источна Европа у којој 25% становника Македоније морају да имају равноправост, а 34% грађана Црне Горе не смеју?! Мисли ли ико нормалан да „има Европе“ ако једној држави отцепљује свете земље на којима живи побуњена мањина која чини 17% њеног становништва, док на другој страни 15% становништва друге државе (које је геноцидом раније преполовљено) треба да буде прогнано зато што је бранило своју међународно признату државу и постојећа права? Да ли неко заиста верује да ће укинути српску државу у БиХ без крваве кошуље и да овде нико није научио ништа из судбине Милошевића и Башара ел Асада?

Јеврејски народ је две хиљаде година чекао слободу и домовину, чекаћемо и ми. Прво морамо да се изборимо са сопственим манама, али има времена, ради се о вековима. Побеђивали, опет ћемо…

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар