Чедомир Антић: Цена споразума?

уторак, 6 октобра, 2020 у 8:26PM

Пре нешто мање од три деценије подигнут је у Британији споменик сир Артуру Т. Херису, Првом барону од Стоуфорда. Херис је био маршал Краљевске авијације који је, током завршних година светског рата, руководио стратешким бомбардовањем Немачке. Краљица-мајка Елизабета изненадила се када је приликом откривања статуе окупљена маса почела да протестује и узвикује: „Херис је био злочинац!“ и „Касапин Херис!“ У екциклопедијама које сам консултовао, о овом без сваке сумње заслужном команданту, који је значајно допринео ратној победи Савезника, углавном објашњавају како је дошло до тога да током неселтивног бомбардовања страдају десетине хиљада немачких цивила. Осуђују Хериса, покушавају да докажу како у овим одлукама није био сâм, али нико не спомиње Блиц – неизазвану немачку агресију на Британију, када је погинуло око 40.000 њених грађана – ни Холокауст. Спомињу, међутим, да се лоза барона од Стоуфорда угасила већ 1996. године. Херисов споменик је до данас више пута оштећен и чува га полиција.

Све се то догодило 47 година после завршетка Другог свеског рата. Рата који је Немачка започела без разлога и водила са невиђеном и статистички гледано неузвраћеном бруталношћу. Без обзира на сва страдања, немачки војници и цивили гинули су шест пута мање од савезничких (посебно совјетских). Питам се: колико ће година требати Хрватској, све да узмемо да су Срби исто што и становници нацистичке Немачке, да заузме став према жртвама какав има Британија? Хиљаду година? Десет хиљада година? Да ли ће Хрвата (баш као и Срба) уопште бити за двеста, а камо ли хиљаду година? Коначно, да ли се у модерно време уопште може бити Хрват а да не постоји негативна идентификација у односу на Србина?

Злочин Хрватске војске у Вариводама обележен је пре неколико дана. Хрватски премијер Пленковић је одржао један говор у коме је изразио жаљење (није се извинио, наравно) због свега што се догодило, зато што хрватска држава није заштитила поубијане цивиле. У првом делу говора Пленковић је дефинисао сâм злочин: сраман, али без везе са Хрватском и њеном војском, штетан по хрватске тековине рата и генерале који су „морали да се бране“ у Хагу док нису ослобођени. Други део говора посвећен је одређивању у односу на Хрватску и тзв. „Домовински рат“, где је премијер дословно рекао како су Срби почели рат, да су у том крају подигнуте прве барикаде 1991. (када, узгред буди речено нико није погинуо), те да су Хрвати чинили 80% жртава рата…

Какав догађај! Питам се зашто је Пленковић уопште дошао? Да вежба патриотске мишиће? Да се обрачунава са хрватском клерикалном десницом и са домаћим фашистима? На рачун Срба !? Па таман су поред све малобројнијих Срба почели да се острвљују и на Хрвате, зашто би сада на сваки начин угрожени Срби плаћали цену демобилизације нације која је пре осамдесет година (није то тако много више од тих четврт века од како је Пленковић пропустио да лично буде домобран), већином учествовала у геноциду бар пола милиона Срба, тридесет хиљада Јевреја и више десеина хиљада Рома? Који је ту наш интерес?

На комеморацији није био Александар Вулин, министар одбране Србије задужен испред СНС-а за подизање тензија са суседима. Напротив, изасланик председника Србије био је нико други до Веран Матић, некадашњи директор РТВ Б92 и један од перјаница Друге Србије. Он је за медије овом приликом говорио о Шкабрњи, злочину који су ЈНА и српске јединице извршиле у рату, након што су Шкабрњани убили неке од њих. За тај злочин је осуђена вертикала Српске Крајине до премијера и председника. Притом, Шкабрњани данас живе у свом селу, а околни Срби не живе.

Истраживачи Напредног клуба кажу како се сада први пут догодило да су хрватски криминалци који годишње у просеку триста пута нападну Србе, озбиљно процесуирани. Наводно су силеџије из Вуковара, овог пута задржане у притвору дуже од 48 сати! Замислите, потребно је да се служимо неистинама, да одржавамо хрватски национални програм, славимо дане у којима су убијане хиљаде Срба, да би Хрватска деловала као правна држава!?

Многи тврде да је то цена да се Хрватска понаша разумно и принципијелно у Босни и Херцеговини. Тамо бранимо њихову равноправност коју су жртвовали Вашингтонским споразумом из 1994., само како би етнички очистили Српску Крајину и добили српске земље у залеђу. Такође, треба да им будемо захвални што се не мешају у Црној Гори. А када се не мешају, њихов аналитичар прети им да ће „и њихову владу збацити руски амбасадор који из Подгорице прелази у Загреб“. План је, биће, да Пуповца доведу за премијера а Тому Николића од Бајчетине за краља Хрватске, под именом Томислав Трећи!

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар