Čedomir Antić: Dragi Norijega

уторак, 28 децембра, 2021 у 3:55PM

ZDS i da je viječan doglavnik Drljević ! Moj predsjedniče Norijega,

            Žao mi je što se moje predviđanje iz 2019. godine pokazalo kao tačno.  Možda se sećate kako sam u podgoričkom Danu objavio tekst u kome sam zamislio da jedan ispovedni tekst pišete upravo Vi. Pisali ste tada, iz bliske budućnosti, kako ste izgubili izbore, na vlast je došla opozicija, Vaša diktatura se raspala, a kriminalna kamora okrenula protiv Vas. Kako ste bili nepopustljivi i uporni u uverenju da ste stariji od svoje zemlje i njenih naroda i kako su Vas hibris i oholost doveli do toga da napustite zemlju a onda se suočite sa progonom raznih kriminalnih organizacija, sa kojima ste sarađivali i kojima ste po logici stvari tada ostali dužni. Iz posla kojim ste se, pored politike, tolikim godinama bavili, kao što svakako znate, ne izlazi se uz zlatni padobran otpremnine, deonice, sa ispraćajima na gala večerama i odlikovanjima o godišnjicama. Iz Vašeg posla izlazi se preko zatvora, groblja ili u dubokoj ilegali. Vaš zvanični posao međutim ilegalu isključuje. Zato sam i predvideo da ćete biti nepospustljivi i da ćete iz zemlje otići tek nakon što Vas prilike na to prisile, kao i da će Vaša karijera umesto na nekoj mondenoj destinaciji završiti na mediljanskoj deponiji.

            Moja progonoza se dobrim delom ostvarila. Poput velikog brata i uzora generala Pinočea, Vi ste izvršili tranziciju pod pritiskom SAD, ali po Vašim prinicipima. Za razliku od njegove hunte Vaša se partija održala i, iako su vas malo izgurali iz poslova i državnog kriminala, korumpirani predvodnici nove vlade su uspeli da marginalizuju demokratske snage i nastavili da obespravljuju staosedeoce naše slavne države. Novca je manje, ali Vi ste predsednik, partija je i dalje tu… Sada se čak javlja mogućnost da se stvari preokrenu, da partija sa polašćenim belačkim manjinama, a uz pomoć SAD i saveznika, ponovo dođe na vlast. Istiha, kao prava hobotnica, ta Vaša iz totalitarizma preostala duboka država preživela je u nedostatku pravde i lustracije, spemna na svaku podvalu, zlodelo i žrtvu da u tome uspe. Međutim – što bi kod nas rekli, „da se Nikaragvanci ne dosete“ – Vaši cijaški zaštitnici i životni treneri sada traže i da se Vi lično uklonite. Da napustite sve položaje koji Vas štite i sklonite se na drugi kontinet.

            Uveravaju Vas da će Vam garantovati beznednost, da će ostati sav novac, da ćete vlast, na koju ste kao i svi u istoriji došli svojom voljom,  napustiti za razliku od svih bez poniženja. Obećavaju da ćete živeti bezbedno i uvaženo. A možda, jednog dana, u izmenjenim okolnostima i Vas vrate kući kao tolike druge. Na vlast, makar i u devedesetim godinama života. Možda Vas, posle mnogo decenija, uz kuknjavu dočekaju u sarkofagu, i smeste Vas u Paneteon slavnih Panamaca.

            To bi bila Vaša konačna pobeda. Da pokažete tim nemirnim Indiosima da niko neće sa njima, da ih i Amerika mrzi, kao i da možete da vladate preko drugih manjina. Čak i onog čupavog tupana, političkog dvojnika filmskog lika Forsta Gampa.

            Moram, međutim, da Vas upozorim na razočaranje koje možete da doživite. Umesto da ste lepo priznali izbore i pozvali na veliku vladu i povratak prava svim građanima kojima su bila uskraćena, čime bi ste pokazali da je Panama zemlja velika a Vi njen istinski osnivač (bez obzira na sve), Vi ste nastavili igru u kojoj više nikako ne možete da dobijete a u kojoj može da izgubi država. Zar Vam se ne čini da bi Indijanci mogli da odustanu od Paname i da na svojim  zemljama – od mora do planina, od svete gore gde im je sahranjen poglavica i šaman, do granica sa susedima i predgrađana glavnog grada – uspostave svoju državu. Ako su Amerikanci sličnima popustili u Bosni, Severnoj Makedoniji i na Kosovu, zašto mislite da će im Panama biti svetinja?

            Drugo, zašto verujete da ćete biti bezbedni u dalekoj zemlji na drugom kontinetu? Vašim neprijateljima je preko potreban primer. Poruka svima koji bi da ih napuste, prevare i ostanu im dužni. Vaši zatitnici istorijski su poznati po tome što „neprijatelje kupuju, a saveznike izdaju“. Setite se uvaženog Vam kolege Zemilhana Abulmusliman-kianta Ijandarbina. On je bio predstenik Čečenske Republike Ičkerije. Desilo mu se slično što i Vama, pa je pobegao u Katar. Samo par godina je prošlo i sila koju je izvarao za novac, koji se ne može ni porediti sa Vašim basnoslovnim plenom, izvršila je atentat na njega. Njegovo nasleđe je nestalo, baš kao i on, te upravo kao i džip koga je raznela bomba.

            Mislite o tome, o serdaru i vojvodiču sve Paname, poglavniče nacionalni…           

Posted by
Categories: Актуелно, Ставови, Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар