Čedomir Antić: Edine, brate…Dokle?

уторак, 9 новембра, 2021 у 2:41PM

Redovno pratim Al-Džaziru-Balkan. Ogranak katarske televizijske imperije obavlja za bošnjački i bosanski nacionalizam ono što konsenzulana televizija Bosne i Hercegovine, iako duboko probošnjačka, nema snage ni zanja; a kantonalne i privatne stanice, pak, nemaju kapaciteta. To je i legitimno i pošteno, mimikrija male zalivske despotije – posvećene svim onim pravima za čije zahteve u domovini bičuju, ili ne daj bože… –  nije balkanska, već globalna.

I tako, pored N1, mi na Balkanu imamo i Al Džaziru. Pročitao sam kolumnu g. Edina Smailovića od 5. novembra 2021, koja je objavljena na portalu ove kompanije. G. Smailović se žali što nije mnogo učinjeno u razvoju Istraživačko-dokumentacionog centra, koji je Evropska unija u vreme režima Mila Đukanovića dogovorila sa Crnom Gorom, a lepršavi i raznobojni spiker parlamenta Aleksa Bečić ga pre više od godinu dana i otvorio. G. Smailović tvrdi da je “ovo poslednja šansa za odmak Crne Gore od ratnog nasleđa”.

Zamisite, g. Smailoviću nije smetalo ratno nasleđe kada je Đukanović na vlasti – zdrav, veseo i slobodan –  navršio dvadeset godina od kako je deportovao musimanske izbeglice ili pomagao Vojsku Republike Srpske da zaštiti svoj narod i državu. Kako to da se Crna Gora nije odmakla od rata čak ni kada je pet ministara predstavljalo nekoliko procenata birača koji su glasali za Bošnjačku stranku? G. Smailoviću sada treba otklon. Ima li otklona prema srpskim žrtvama? Gde je moralna distanca prema onima koji su sa teritorije Crne Gore napali Rudo i Čajniče? Šta je sa srpskim žrtvama u Sarajevu – tamo je je g. Samilović, inače Bijelopoljac, studirao? Šta je sa presudama njihovim ubicama? Zašto Hag nije osudio niti jednog Bošanjka, pa makar bio i Musliman? Dokle ćete g. Smailoviću podgrevati priču koje se ni ne sećate? Do kada, nesrećniče, mislite da se krijete iz žrtava koje su planirale Vaše vođe odlučne da žrtvuju mir za stvaranje unitarne, muslimanske Bosne po uzoru na Pakistan?! Kada ćete prestati da zloupotrebljavate žrtve?  Ovako kako radite, Vi dajete za pravo zločincima iz svih naroda?

Inače, g. Edin Smailović, prema zvaničnoj bigrafiji, živi i radi u Bijelom Polju. Ima četrdeset jednu godinu, školovanje je završio u Sarajevu 2005, a zaokružio masterom odbranjenim u Ljubljani 2006. godine. Vratio se u rodni grad i tamo već 2007. dobio posao u muzeju, a 2009. “u Narodnoj biblioteci u tom gradu”. Samo pet godina posle završetka školovanja g. Smailović је postao “rukovodilac bibiloteke” i to je i danas, posle čitave decenije.

Jadni, progonjeni g. Smailović, šta bi tek bilo da Srbi ne čine 60% stanovništva Bijelog Polja?! Da je rat završen pobedom pravovernih i Veliki Bošnjakistan (uz pomoć saveznika) nastao, nama bi se sada preko portala Al Džazire obraćao učeni Evlija Čelebija ili predivni pesnik Rumi. Ovako smo oštećenog, obespravljenog i ljutitog lokalnog Bošnjaka sveli na g. Edina Smailovića, već  tokom četvrtine dosadašnjeg života i najvećeg dela karijere, povlašćenog rukovodioca jedne biblioteke, ali ipak u kaurskom vilajetu potpuno sputanog.

Gospodine Smailoviću, da li poštujete prava srpske i ćirilićne većine stanovništva svoje opštine? Da li se, nacionalisto pritvorni, iza građanizma skriveni, ponekad pitate ima li Srba na rukovodećim mestima – i to ne u Sarajevu, Tuzli ili Gornjem Vakufu – već u Petnjici i Rožajama?! Ako ih čak i ima, da li za Sputnjik pišu kolumne o islamskom fundamentalizmu,  nekažnjenim srpskim žrtvama i bošnjačko-albanskoj „nesuočenosti“, ili se prave da su Bosanci nedomicilne veroispovesti ?

Posted by
Categories: Ставови, Текстови и анализе

1 Коментар на "Čedomir Antić: Edine, brate...Dokle?" Оставите коментар
Milenko
12. новембра 2021. at 07:26

Sve tačno..bravo.

Оставите коментар