Чедомир Антић: Гора и горња

уторак, 27 фебруара, 2018 у 3:16PM

Много ми је криво када видим очигледну неправду. Клевета и тешка реч ме баш онерасположе. Чудно је зато да ништа посебно нисам осетио када сам прочитао изјаву директора НЛБ Монтенегробанке у којој је рекао да је Црна Гора по неким стварима гора од Буркине Фасо. На несрећног словеначког банкара се одмах сручила лавина критика. Његови претпостављени су се по старом дежелијском обичају од њега оградили. А поносите црногорске финансијске власти су му одузеле дозволу за рад. Јавност међутим треба да зна да уважени банкар можда није био у Буркини Фасо, тој сиромашној западнофричкој држави, али да свакако није могао чути да су тамо неког његовог колегу у скорије време премлатили гвозденим шипкама на паркингу усред главног града који се зове Оугадогу… Њему се то, како пишу новине, догодило у Подгорици па је можда љут… Ето чак и у дивљој и варварској Србији, која има потраживање према Словенији од 100 милиона евра само за пензије и где је претеча његове банке оставила хиљаде презадовољних штедиша, нема таквих ситуација…

Буркина Фасо је заиста много гора од Црне Горе. Ето, на пример, тамо је рођен деловао и, уз помоћ једне велике државе данашње ЕУ пре тридесетак година, убијен један од највећих левичара савеременог света Томас Санкара. Био је то прави левичар, који је страдао за своје идеје, није то био пребогати тиранин који служи НАТО-у, обесправљује читаве народе и прави неканонску цркву у 21. веку. Санкареа је наследио један таленат сличан црногорским ДПС-овцима, али је замислите, недавно ИЗГУБИО ИЗБОРЕ ! Какав афрички дебакл… Да је некадашња Горња Волта заиста била држава која би могла да се мери са Црном Гором, требао је да овај председник буде озбиљнији и одржи се макар колико и његов југоисточни сусед недавно са власти отерани Роберт Мугабе…

Ето, можда није реч о коректним поређењима. Словеначки банкар се и оградио рекавши да је Црна Гора „по неким стварима“ гора од Буркине Фасо. Дакле Црна Гора је гора по неким питањима а, што би у Републици Српској рекли, Горња Волта је по нечему „горња“ у односу на званичну Подгорицу… То је уопште речено наша европска охолост. Када пореде Црну Гору са Репуљик Косова или Шчипнијом, онда режимским песницима сузе милосрђа пођу на очи. Како и не би када су Рама и Тачи два најбоља имитатора председника Ђукановића. А Енвер Хоџа му је – да се оградим на словеначки начин – „по неким питањима“ истински узор.

Црна Гора је много наклоњена идеји толеранције и европских вредности. Зато видимо да је све своје скромне снаге усмерила ка затирању српског имена, традиције и цркве, па је логично да буде у поптуности толерантна и солидарна према свим другим државама и народнима света. Не видим зато разлог да упрошатавају каријеру словеначком банкару (довољно је ваљда што га је неко непознат и неухваћен већ тукао штанглама), могу Буркини Фасо да опросте поређења, ако већ могу да „Косову“ поклањају хектаре суверене српске, овај црногорске, земље.

Земља око које се дигла читава јавност сиромашне и од шовинизма избезумљене албанске репубљике је у оба случаја српска. Они успоравају своје европске интеграције, које само што нису (Крис Патен је рекао Млађану Динкићу давне 2002 да Косово не види у ЕУ ни 2052 године), због пар стотина хектара земље на којој живе Срби! Косово и Метохија су за УН још увек покрајина Републике Србије, према томе у сваком сучају говоримо о српској земљи. Шта је Филип Вујаовић, лажни председник који је 2013. изгубио изборе али је устоличен захваљујући сили и колаборацији ДПС-а, потписао са Хашимом Тачијем, нико не зна, али мештани села Велика и њихови суседи протестују. Траже објашњење, док Вујановић ћути као да је нешто крив.

Злочинац се враћа на место злодела, па тако вероватно и Тачи. Познато је да је јако важно да млада репубљика отме део атара села Велика. Тамо су албански нацисти, есесовци – волунтари, они који су Хитлера сврстали у свет фиса и звали га сетно „теча“ (иако га никада нису упознали), поубијали велики број мештана. Такође, када је НАТО водио онај рат за који је Ђукановићев режим тврдио да није његов, у селу Велика убијено је шест цивила, међу њима и четворо деце. Дакле, све се уклапа. Требало је, ипак, да црногорске власти мало пожуре. Угрозиле су младу косоварску демократију чији су стубови екстремисти који се боре против оснивања међународног суда за ратне злочине у организацији оних који су им створили и признали етнички очишћену државу. Боље би било да је Вујановић своју тајну дипломатију, ако је тајна, ако је уопште дипломатија и ако се ишта и догодило, применио пре пола године. Тада је на таласу општег одушевљења што је земља тесном парламентарном већином уведена у друштво злочинаца који су убили величанску децу, могла да на штету Црне Горе буде исправљена граница са отетим делом Србије.

Наздравље. Нисте ви Ђукановићеви сатрапи за поређење са Буркином Фасо. Живела Буркина Фасо!

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар