Čedomir Antić: Iseljavanje

понедељак, 23 јануара, 2023 у 2:11PM

Kažu da je Lavrentije Berija, Staljinov čovek za „crni posao“, sakupljao viceve o svome šefu. Prema jednom od njih, koji mu navodno bio omiljen, na nebu su se sreli Staljin i car Nikolaj Drugi.

Car se zanimao:

„Recite mi, Josife Visarionioviču, da li je naša vojska i dalje snažna kao nekada?

„Jeste, snažna je…“- klimnuo je glavom Staljin.

„A da li je policija i dalje oštra kao što je bila u carsko vreme?“ – pitao je pokojni imperator, kao da će tu pronaći slabost sagovornikovog stajališta.

„Oštra je, oštra Nikolaje Aleksandroviču… – odobravao je najmoćniji čovek sovjetske države.

„Dobro… A ima li votka i dalje 45% alkohola…?“ – insistirao je Romanov.

„Ima, bogami, i 50%! – smesta je odgovorio gensek SKPB-a.

„ Pa, dobro, zaboga, Josife Visarionoviču, da li je zbog 5% alkohola trebalo podizati revoluciju?“ – pitao je mešavinom prezira i nemoći poslednji ruski car.

Možda se sećate jedog od mojih ranijih tekstova, gde sam izneo statistiku prema kojoj je DPS-ov režim svoje stanovništvo doveo do toga da – uprkos svim teškim, nedemokratskim i glupim političkim odlukama „promijene civilizacije“ i „prelamanja mozga“ – dočekuje četranaestu godišnjicu nezavisnosti ponovo sa nižim zaradama i slabijom kupovnom moći u odnosu na građane Srbije. Razume se, kupovna moć par hiljada građana je pritom neumereno i bezobrazno povećana, sve na račun one tihe većine koja u stvari, u istinskom proseku, ne živi samo nešto malo gore od braće i rođaka iz Srbije.

Ovih dana objavljen je zvaničan podatak prema kome se iz Crne Gore, od početka 1998. do kraja 2022., iselilo 140.000 njenih građana, ili jedna četvrtina ukupnog broja. Crna Gora je nekada bila jedan od tri najznačajnija izvora naseljavanja Srbije. Ipak, tada je narod Crne Gore, Brda, Hercegovine, Raške, Bosne, Metohije… imao izvanredno visok priraštaj i relativnu preneaseljenost. Danas stanovništvo Crne Gore formalno stagnira (po prvi put u istoriji), a realno opada brojem.

Podaci u društvenim naukama ne vrede ništa bez uporedika. Iz Srbije se tako, od 2000. do 2021. godine iselilo oko 980.000 građana. Reč je o sedmini ukupnog broja. Kada bi ovaj broj srazmerno povećali za nedostajuće tri godine (kada je možda bilo više razloga za odlazak, ali je bilo teže iseliti se i mnogi od onih koji su se iselili došli su natrag kući nakon uspostave mira ili pobede opozicije), iz Srbije bi se iselilo nešto više od šestine njenog stanovništva. Začudo, tokom prošle 2022. godine, prema istoj statistici koja je spomenuta u prethodnom pasusu, iselilo se negde oko 12% manje građana Crne Gore nego što ih se u proseku selilo godišnje tokom proteklih četvrt veka. Pritom, Crna Gora je država u kojoj su samo Rusi kupili oko 12% postojećih nekretnina. Dakle, ona nije ona neka tranziciona provincijska opština u kojoj je propala fabrika, niti predgrađe postkomunistokog grada u kome je sa poslednjom proslavom 29. novembra umrla i NADA.

Tako dolazimo do jedne zanimljivosti. Bez obzira na ternutni životni standard, podršku moćnih, bogatih i nepravednuh Velikih sila, činjenicu da je „Britva“ lakši za izbor od „Blitve“, postoji neki dublji razlog za odluku građana da li da se isele iz neke države. U moderno vreme iseljavaju se ka bogatim državama stanovnici članica EU od Crnog mora do Baltika. Neke od tih zemalja takođe je, ali za kraće vreme, napustila i po petina stanovnika. Crna Gora međutim nije deo EU i nema baš iste probleme kao njeni siromašniji članovi.

Srbija preživljava demografsku katastrofu. Zbog rata i sankcija ona ju je zadesila ranije nego ostale balkanske države, koje su se sa tim problemom suočile pre desetak godina. Ipak, prema jednom istraživanju, pokazalo se da se u Srbiju od 2010. do 2019. uselilo više visokoobrazovanih građana nego što se iz nje iselilo! Uostalom, naši prodavci nekretnina su pre dve godine uočili neobičan fenomen: mesec dana posle izborne pobede demokratskih stranaka, 30. avgusta 2020, u Beogradu je kupljeno oko 600 stanova više nego što je to obično slučaj tokom poslednjeg letnjeg meseca.

U Srbiju dakle i dalje odlaze crnogorski iseljenici svih ideologija.

Mislite o tome.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар