Чедомир Антић: Милолелу

понедељак, 17 фебруара, 2020 у 2:37PM

Студенту Милолелу, за Никшић

Млади Милолело,

Пишем Вам настојећи да превладам генерацијски етнички, цивилизацијски и културни амбис који је међу нама. Ви сте припадник омладине ДПС-а који прави перформансе у православној цркви, снимате се телефоном, над Вама и Вашим партијским друговима зуји дрон који вас све заједно овековечује. Намера Вам је да покажете како сте ви људи будућности, згађени над балканским ништавилом од кога сте побегли НАТО-у. Име сам Вам сâм изабрао: некако ми сва ваша „национална“ имена делују српски. Шћепани су били наши краљеви и цареви, Балше су они колаборационисти Немањића за које Ваш вођа Мило Ђукановић тврди да су окупирали и уназадили Црну Гору (која, узгред, тада још није ни постојала): један је био и зет „ратног злочинца“ кнеза Лазара, други је Зету оставио у наслеђе кнежевом сину, деспоту Стефану. Зато сам изабрао измишљено име „Милолело“ које је, ако се не варам, први употребио Јеврем Брковић, највећи књижевник националних Црногораца од силаска са дрвета до наших дана. Брковић је тврдио да је управо због тог писања замало убијен. Некако сте ми Милолелу подобни макар се звали Душан, Радован, Милан или Василије.

Признајем да Вас не разумем. Атеиста сте, а улазите у цркву и говорите о толеранцији, разумевању и будућности. Српска православна црква није дошла на простор Црне Горе са окупаторима. На простору највећег дела државе у којој живите хришћанство, писмо и цивилизацију донео је Свети Сава. Бастион његове цркве била је епископија и митрополија чије је седиште данас на Цетињу. Није та црква некога прогонила у Вашој земљи, она је Црну Гору створила.   Упитајте се, зашто сви окупатори Црне Горе ратују са српском православном црквом? Какав је то режим који тврди да је родољубив а утемељен је на рушењу гробне цркве владике Петра Другог, на бруталном убиству митрополита Јоаникија Липовца и на мржњи према самом хришћанству? Говорите о толеранцији, па када је Ваш председник јавно упитан хоће ли поновити „грешку“ из времена пописа из 2003. – када му је промакло сувише Срба – он се у одговору присетио Српске Крајине и „Олује“. Оне Крајине којој је Југославија, у чијем је био руководству, гарантовала безбедност. Онај, чије име чини основу Вашег за лелек проширеног имена, је четири пута изјавио да је мисија ваше социјалистичке партије да створи „црногорску државну цркву“. Каква модерност, какава толеранција, какав социјализам?

Хајде, неискусни мој зеленбаћу Милолело, затражите од Вашег партијског друга Предрага Секулића да коначно објави записнике Скупштине Црне Горе у време доношења срамотног закона. Да видимо какве су намере вашег режима. Ви говорите о птичицама, поточићу, цвећу, мацама, куцама… А он о црквама које ће распоређивати на располагање како му се прохте. Мислите ли зеленкасти Милолело да је нормално да европски социјалисти говоре о томе како ће мењати намену црквеним објектима и земљишту? Како Вам се чини одлука Ваше репрезентације да носи зелене дресове, са ким се то надгорњавате? Па прађедови и ђедови већине вођа Ваше партије су те старе зеленаше гонили по планинама као дивље зверове. Хоћете ли да кажете да исправљате неку стару непоравду? Како? Да ли тако што трајно обесправљујете Србе у Црној Гори? Тако што су шест до седам пута мање заступљени у државној управи и локалној самоуправи од удела који чине у укупном становништву? Тако што им атеисти  отимају цркве, забрањују веру, свађају религије, како би један Ваш безмало имењак на власти дочекао свој неумитни крај и одлазак на вечиту адресу на  пакленско доно?

Хлорофилу подобни Милолело, цркве нису клубови да их освајате и у њима правите селфије. Ако мислите да побеђујући цркву стварате државу варате се, Ваши пријатељи и Ви подривате темеље и овакве црногорске државности. Прошлост је прошлост и свако од нас је доживљава на свој начин, многи су успели да ратују са њом, „преломили су мозак“ и претворили се у туђине. То је слободан избор. Не ваља када један кримунални режим уз подршку 20% становништва државе покушава да сломи и обесправи 62% становништва, односно више од 80% православних у Црној Гори.

Мислите ли, лиснати Милолело, да ћете победити у тој борби, а да притом не почините злочине? Мислите ли да су литије  које окупе трећину становништва и половину православних фатаморгана, да је тробојку слободе неко подметнуо народу, да су Србија и Косово мантре суманутих? Грешите. Вашу државу ви угрожавате. Која то држава може постојати ако делује против већине или је заснована на неравноправности макар и изразите мањине грађана?

Политика је разумевање, ако не разумете свој народ данас, постаћете прошлост већ сутра.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар