Чедомир Антић: Процес

понедељак, 11 септембра, 2017 у 3:43PM

Браво судинице Мугоша ! Одлично тужиоче Катнићу! Добри сте и ви, сведоци–нерадници ! Почео је процес столећа. За недело које се привидело престрављеном Ђукановићу и застрашеном Душку Марковићу. Знате ли да смо ми Срби током читаве наше историје икада покушали државни удар а да је само дело требало касније да се доказује на суду?! Нажалост нисмо увек успевали, али да нисмо успели ни да будемо у покушају примећени… Е, то никада није било. Можда су неке друге нације, које је измислио Кардељ, имале таква искуства… Ми нисмо. Јадно је судство које је у рату са групом пензионера из Србије, са народним посланицима, са нацијом чијем језику и култури припада апсолутна већина грађана Црне Горе. Још је беднији тужилац који бауља и саплиће се пред јавношћу са предметом као да је на минском пољу. Или му се, не дај Боже, стање савести прелило на стање свести, па не може себи да дође…

Ја сам се некако надао да се домаће правосуђе држи црногорског режима као слепац за ћоравог. Очекивао сам ову бахатост и удворичко разметање нестручношћу, кукавичлуком, несавесношћу и пристрасношћу… Међутим, та институционална дементно-садистичка спремност да једног грађанина Црне Горе, посланика у скупштини, понизе тако што му са пет седмица закашњења забране да путује у Србију…!? Дукљаноиди, не откривајте положаје! Не оправдавајте се тврдњом да је у земљи правда на одмору када судиница оде да се брчка! А да председник суда, на радост власти, не ради свој посао. Ја сам мислио да у врху режима ради све само окато и зубато… Па спречили су државни удар у намери! Знају како ко дише на хиљаду километара од диоклејског Ленглија – седишта Агенције за националну безбједност. А не могу да благовремено реше један захтев за привременим повраћајем путних исправа. Кад смо већ код тога… Да ли зна несрећни Мило Ђукановић да је адреса АНБ-а „Булевар револуције бр. 1“ у Подгорици!? Па ви натовци славите револуцију која је оборила деморкатију, монархе потомке краљице Викторије, убијала бивше министре, банове и архимандрите по Црној Гори… А судите један „државни удар“ у предумишљају?! Уместо да их наградите. Па ти би Вас људи, оптужени посланици и пензионери, не гарантујем за Синђелића и Јовановића (они ми некако сумњиво изгледају, као да су ишли за Ђукановићем 1991 године) пустили да побегнете у Италију, Британију, Емирате… Овде се Милошевић својевољно задржао, а данас би био заменик премијера, само да Ђукановићеви господари нису хтели да постане дипломатски и правни преседан. Ђукановић не може бити ни дипломатски, ни правни, а ни политички преседан. Његов значај на пољу криминалистике је толики да онемогућава славу на другим пољима. Сви добро знају да је он за музеј, а не за затвор. Само могу да замислим да су се ти, чијем је делу посвећен булевар у коме столује опасни АНБ (од кога сигуран сам, не дрхте једино криминалци, међународни терористи и издајници), давне 1942. или 1945. докопали рецимо Мила Ђукановића. Они су убијали људе са козом вишка. Шта би урадили са власником сата који вреди као два стана у Београду…? Ја не могу да замислим, можда би могао велики писац хорора Стивен Кинг…

Има ли ова судска фарса преседана? Рекао бих да нема. Књаз Никола јесте био тиранин и оперетски владар, али бранио је круну мислећи да ће управо једног дана он лично ослободити и ујединити Српство. Нашао је свог лажног сведока Настића. А сâм се нашао Аустроугарској у часу када је отимала наше сестре Босну и Херцеговину. За час, не толико дуго да пропусти место међу витезовима који су 1912. ослободили Пећ и Призрен, стари је кнез попустио себичности, властохлепљу и пристисцима… Како Душко и Мило да попусте? Па они не би били на власти да није слабости. Као производ личне безобзирности и народних мана, они не могу јединог краља Црне Горе да имитирају чак ни у његовом најгорем издању.

И докле овако…? Руска Федерација, која је одиграла кључну улогу у успостави независности Црне Горе 2006. више не подржава Ђукановића. Долазак британске амбасадорке у седиште Нове српске деморкатије, поред портрета вожда Карађорђа, испунио ме је надом у правду.

Марковић и Ђукановић имају толико искуство, али зар се нису мало распитали о историји. Има сила које су своју величину утемељиле на правилу да „непријатеље купују, а пријатеље издају“. Чињеница је да после уласка у НАТО никоме више не треба група балканских Норијега. А можда Ђукановићев режим не пада зато што нема довољну специфичну тежину. Он се одржава на снази поветарца, лебдећи… Зашто би такав режим био обаран? И може ли бити државног удара без државе? Такве власти САД и Британија могу и да „замене“. Русија њима неутралну владу, рецимо у Молдови, а они да дозволе демократизацију и Пети октобар у Црној Гори. Ето, Пети октобар рецимо не сматрамо за „државни удар“ само зато што су му дали амин са „правог“ места. Ђукановић је мислио да је имао удела у томе, али био је само статиста. Мало боље обавештен од актуелног сведока са незаслуженим презименом.

Posted by
Categories: Ставови, Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар