Чедомир Антић: Школски плагијатори

уторак, 29 августа, 2017 у 6:59AM

Тешко је бити лидер у региону. Стално неке муке и јурњаве… Зашто уопште постати главни међу овако безнадежним државама: Србијом, Босном и Херцеговином, Македонијом, Албанијом, Молдавијом… Још да неко дода и Косово… Каква је то конкуренција, уопште? Па они ни власт не умеју да изаберу. Они чешће смењују владе него што неко паметан купује одело.

Црна Гора је у свему лидер. И ето, видело се то одавно, људи у Црну Гору не долазе само лети да се окупају и мало поцрне. У Црну Гору се долази и ради образовања. Образовни туризам учинио је да на Универзитет Црне Горе похрле студенти и то не само из регионалног окружења, већ и из света. И зато, због доказаног квалитета, због конкурентности и изнад свега због оригиналности, постидели су се и Оксфорд и Кембриџ, и Сорбона и Ломоносов, Билкент у Истанбулу, Харвард, Колумбија, Јејл, Пекиншки универзитет… Јер сви они да се „у со преметну, не би ручак посолили“ свим тим стотинама хиљада студената које су потекле у УЦГ, а што није тамо стало примио је УДГ (Универзитет Доња Горица или како се већ зове). И да питам још нешто… Има ли где да је први човек номенклатуре морао да отвори приватни универзитет само како би помогао. И то не само својој земљи већ и глобано.

Али, пустимо универзитет. То може свако! Кад сване понедељак потону писте: у Подгорици за 2, а Тивту, Бога ми, за 4 цм. Јер свако ко има мало новца и разума, шаље своје дете или тинејџера у основне и средње школе слободне и демократске, а натоидне (дакле безбедне) Црне Горе. Ко нема за авион, из Пуље превозе глисерима. Не шверцују се више робови бели или црни, већ ђаци. Цела је провинција стала уз просвету. Још само да обоје глисере у жуту боју и да се мало прошире погранични капацитети… Или боље: да приме просветну велесилесију у ЕУ па да више не буде бриге.

Наш народ, приглуп какав је, пошто се није школовао где треба, има једну пословицу која каже „боље је бити први у селу него други у граду“. Можда је ово време лидерства Милове и Душкове Велике Црне Горе, у ствари једно „златно доба“ које ће опевати песници, а одлучно митологизовати историчари. Можда не може боље. Ево Хрватска се неко време дичила да је „лидерка регије“ и где је данас? Није она друга у ЕУ, она је тамо последња. Напредовала је истина за једно место, али зато што је Британија напустила унију. Тако да је непрекидно последња. И док је раније трпела уцене само Словеније и понекад Немачке, Хрватску данас нема ко не уцењује. А све нове спорове у које је безразложно, онако ради релаксације, ушла са суседима, уредно изгуби под притиском Брисела. И сад још неки у Загребу оптужују црногорске установе да су плагирале програме, планове и читаву документацију неколико школских предмета… Љути су, веле да је то државу коштало више од милион евра…

Шта знају ти неодговорни центри у Хрватској? Па знање је ваљда глобално. Како бити најбољи ако се не угледамо на њих. Шта би било када би неки тркач на олимпијади тражио да га, они који су иза њега приликом тамичења, „не прате?! Када би скакач захтевао да се после њега скаче у супротном правцу? Уосталом, шта је тих тричавих 1,8 милиона евра? Евра, који је узгред буди речено, постао црногорски национални новац много пре него рецимо аустријски ! Зачудо из Хрватске нико не спомиње „куне“ већ само „еуре“ – мислим кад смо већ код палгирања? Колике су милионе у данашњем новцу потрошиле разне хрватске и још више заштитничке силе да би од Срба из Црне Горе направили „Црвене Хрвате“? И шта је сада проблем? Треба да им Црна Гора плати за асимилацију?

Дакле, зашто се Црна Гора борила за независност? Толико о самосталном језику, култури, просвети, путу у будућност… Колико црногорски режим има аргумената да је угрожен из иностранства, толико просечан параноик има шанси да докаже на неком европском суду да га прате. НАТО је дошао да штити Црну Гору. Од кога? Судећи према говорима црногорских званичника на свим регионалним скуповима, односи држава Балкана су управо одлични. Да ли то НАТО брани Црну Гору од већине њених грађана? Та потреба да се уклони све што је српско и да се раскину све везе са Србијом сваког дана постаје јача, упркос чињеници да већина грађана Црне Горе и даље сматра да припада заједничкој, српској култури. И из свега тога ништа оригинално да изађе? Језик са вишком слова напуштен је и у Скупштини Црне Горе, школски програми преузети из Хрватске…

Лоше би било кажњавати службенике у заводима? Ево, у Београду је објављена једна нова Историја Црне Горе, објавио ју је београдски издавач (!), колико сам приметио осим презира није наишла ни на какву критику. У Загребу не би смели да ставе некакву Историју Краљевине Славоније ни у излог књижаре, овде је та књига прошла непримећено, мислим да ни приказ није објављен.

Нису црногорски „аутори“ имали друге него да плагирају. Па државност какву су осмислили после 1990. целокупна је плагијат од Хрватске. Нема ту ничега старијег од 1941. године. Ако је већ тако, онда само напред. „Ауторима“ планова и програма дати „јубиларну награду“ које су достојни као најбољи државни службеници. Хрватску питати шта тачно жели: паре или плаћенике?

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар