Чедомир Антић: Суђење у Подгорици

понедељак, 30 октобра, 2017 у 5:13PM

Судиница Мугоша се лепо облачи, а тужилац Катнић је баш некако елегантан… Да није тако, могло би се помислити да у Подгорици заседа неки суд са „Дивљег запада“. Суд где се суди жртвама. Где је неизвесна пресуда онима који су већ обешени. Довели су сведока. Особу под црвеном потерницом Интерпола. И та им предност није довољна него су га још упристојили и обукли. Не личи више на лице са тералице, већ напротив на члана неког високог црногорског судијског колегијума. Не зна се да ли више подсећа на судиницу или тужиоца.

И одмах се видело да у Ђукановићевој Црној Гори има правде. Непристрасна и интегритетом богата судиница слушала је незаслуженог презимењака војводе од Ресаве хладне нетремице и са великом пажњом. Као да је пред суд стао владика Раде, Ацо Ђукановић или бар Брано Мићуновић. Народне посланике, демократски изабране политичке вође српског народа у Црној Гори она је свако мало прекидала, нешто се на њих брецала и непрекидно љутила. Као да не сумња на њих да су покушали да укину државу Црну Гору и врате је у састав Османског царства, већ да су у најмању руку нешто потајно говорили против Мила, Душка или, не дај Боже, Филипа.

И док је Синђелић, „српски син од Брисела славног“, објашњавао најмонструознију од свих завера и представљао злочинце којима нема равних, оне српске барабе су се смејале, руковале и јеле бомбоне… Замислите ! Колико је само судиница Мугоша смирена и толернатна… Требало је да одмах испразни судницу. Да сместа врати на снагу Устав из 1937. (зна се чији), узме таоце и осуди оптужене на по пар смртних казни и по пола миленијума робије сваког, за сваки случај. Ако ни то не би било довољно, има и корисних декрета, па је могуће затварати и децу старију од 14 година. А велика је штета што Црна Гора раније није била толико правна држава па је без таквог упоришта у модерном законодавству малолетник од шеснаест година, једини у Европи, лежао месеца дана у истражном затвору. А још је већа незгода што су вођама Демократског фронта деца до сада углавном постала пунолетна…

Сигуран сам да за тако радикалне одлуке највишег суда демократске, слободне, европске и трансатлантске Црне Горе има много разлога. Да ли сте слушали излагање споменутог Синђелића, тог српског сина од Њујорка равног ? Да ли сте видели колико је очигледна монструозна завера, која је требало да доведе до Трећег светског рата и стварања Велике Русије која би са Кином поделила Европу, Африку и Северну, а са Бразилом Јужну Америку, док би Великој Србији препустила Балкан и господство над морима? Сведок је био на Калемегдану ! На сумњивом састанку је приметио да људи шетају ! Необично… И руска веза је приметила исту појаву у највећем београдском парку. Али, ништа није могло спречити заверу, зато што је међу шетачима био и један источњачких црта лица и оштрог погледа. Сведок се не сећа, али мени је комшиница рекла да је то морао бити Сергеј Шојгу. Она тврди да је то морао бити министар одбране Руске Федерације, јер имао је светло плаву униформу, шапку и био је са свим тим одликовањима на војничкој блузи некако упадљив. А у жбуњу, рече ова љубитељка Београдске тврђаве, кретао се неки риђ човек, слабе косе, али некако познат и српском народу на први поглед симпатичан… Кажу, стручњаци, да је његова породица у Русију дошла из банатског села Путинци… И ја верујем.

Дакле све је доказано. Нема потребе да се ту много дискутује. Сведок је видео, Калемегдан је сумњивији од састанка у московској згради министарства одбране, шетачи су ову епизоду учинили још бизарнијом. Још је веродостојнија теза да је генерал српске жандармерије због мале пензије приступио организацији државног удара. То је тако логично и сви ови други српски добровољци спремали су се заправо да нападну Клинички центар у Подгорици и тамо на силу прилегну. Познато је, сваком нормалном, да ми из Србије већ деценијама хитамо у Црну Гору да би се лечили. То је извесно баш као што је добро знано и да Црногорци долазе у Београд да би се окупали на монденским плажама рајског оточја Аде Циганлије, Аде Хује и Лида. Генерал Дикић се међутим прибојавао да би због пуча могао да заврши у затвору (што се и догодило), па је тражио од Синђелића потврду да се то неће догодити…

До Синђелићевог сведочења сам се двоумио. Сада знам. Криви су ! Ови што се смеју, рукују и зобљу бомбоне су превратници и терористи. Могу ли и ја да сведочим? Као дете видео сам ванземаљце, што ме свакако квалификује, а и желео бих да и мене обуку као манекена и лепо нашминкају (требало би да идем у неку важну посету за две до три недеље, па да будем шик)?

Пре него што ме Србија испоручи као сведока-манекена, морам и да питам нешто? Како би се држао Ђукановић на оваквом суђењу? Од хапшења у некој рупи, са стајлингом негде између првобитног Синђелића и Садама Хусеина из последњих минута слободе, када каже ,без и једне логопедске грешке,: „Ја сам предсједник ДПС-а, желим да преговарам.“ А полицајац одговори: „Имате поздраве слободног судства Црне Горе.“ Па до суђења на коме оптужени тражи да буде сведок сарадник, само нема против кога – пошто сви већ сведоче против њега.

Posted by
Categories: Актуелно, Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар