Чедомир Антић: Теткократија

понедељак, 25 септембра, 2017 у 5:46PM

Славни суд Црне Горе је већ осам дана судио српском народу. Какав биланс: „пашчад пуштена, камење свезано“… Није ни чудо да суђени народни посланици траже изузеће судија и хапшење тужиоца. Морају да истрају. И они који суде читавом једном народу, раде по наређењу режима и делују противно интересима грађана, заслужују правду. После победе демократије ти судијски сувозачи суманутог режимског шофера морају бити истински лустрирани и суочени са правдом. То што они напослетку неће вође читавог једног народа послати на дуготрајне робије у суштини не значи ништа. Њихово понашање према установама једне уставне, европске државе, коју тако непоштено и нетачно називају „својом“, тражи само и искључиво закониту и заслужену казну.

Постоји опозиција која се бори за слободу и демократију. Али има и оних који у тој борби статирају. Читам како се нове звезде опозиције из Демократске Црне Горе забављају пребрајајући ко све у ДПС-у има српско држављанство. Кажу „лопов на улици виче држите лопова“. Значи лопови су они који имају и српско држављанство. Одлично, наши паћеници на РТС-у угостили су пре пар месеци Бечића не би ли нам објаснио шта је то црногорски патриотизам. Значи онај ко има два држављанства, а једно од њих српско, није ништа друго до „лопов“. Није проблем у фашисоидној пракси режима да гони само Србе због двојног држављанства, већ је највећи грех ДПС-а двојни стандард? ДЦГ конкурише управо српским националним странкама, не верује неко ваљда да ова странка преузима гласове из Ђукановићевих бирачких „бугарских возова“? И ми се бавимо Бечићем док нашу браћу и пријатеље суди европски Норијега…

Једног дана Ђукановићев режим ће пасти као да га никада није било. Диктатор ће постати баласт. Свадиће се преостала братија око новца и власти. Део ће имати већину у полицији и војсци а опозиција ће им требати да се замаскирају. Промене ће бити неумитне и само ће бити важно да народна већина посвећена родољубљу, равноправности и демократији не дира у НАТО и ЕУ. Тада, међутим, наступају проблеми. Ђукановићев режим не ваља, али он прикрива велику и тешку чињеницу. Баш као и у Србији и у Црној Гори су ауторитарни режими само симптом, када оду остају узроци. Нове демократске власти, самоникле, систематски разаране од стране режима и подриване од суседа и великих сила, биће трула колаиција чија ће физиономија бити нешто између филиполике и бечићолике. Таква влада остаће упамћена као нестабилна и слаба, разочарање ће бити велико, али њен успех или неуспех постаће очигледан тек после много година, када буду цењени темељи које је поставила. Дакле у тих пар година треба донети најважније законе, успоставити демократске и самосталне установе, започети пут слободе и, коначно, омогућити правду.

Ми у Србији имамо слободу и демократију. Као и увек, такве вредности постоје док морамо да их бранимо. Ауторитарност данас нажалост увозимо из Ђукановићеве Црне Горе која је кључни фактор нестабилности на Балкану. Међутим, мера нашег несупеха после 2000. године постале су тетке. Преко својих сумњивих сестрића, братанаца и даљих рођака српском земљом владале су током протеклих седамнаест година – тетке. Била би то својеврсна „теткократија“, само када би дотичне тетке још знале да су на власти. Перјаница Вучићеве владе, Александар Вулин, успешни политичар који сурфује на министарствима, купио је пре пет година стан тада вредан његове двадесетогодишње посланичке плате. Купио га је, као прави херој, за кеш. Када су га питали одале му, прво није одговарао, а онда је изјавио да му је новац позајмила супругина тетка из Канаде. Када су питали за потврду о преносу изјавио је да је преносио у износима за које није неопходна било каква потврда. Пошто је израчунато да би тако требало да путује двадесетак пута до Канаде сада му траже и пасош… Ја бих питао и какав је то родољуб када за путовања до Канаде може да плати тридесет или четрдесет хиљада евра, а не може да плати знатно мањи износ држави за пренос новца?

Пишем Вам тако из „Доба тетака“, пошто је Божидар Ђелић – каснији доказани мултимилионер, први министар финансија, вицепремијер и несуђени Тадићев први министар – после наводно успешне каријере у иностранству, у транзиционој Србији, где је плата била 150 марака, испрва живео као гост код тетке, на отоману. Код Чедомира Јовановића је слично, сваке године нам показује камионе, авионе, летовања, џипове, зимовања, аутомобиле, куће, станове, одела вредна као стан у сиротињском Мајданпеку, а онда пријави некакву некретнину коју је наследио од тетке у богуизалеђној Козарској Дубици. Још и Вулин, коме је женина тетка изглед род ближи од вође Вучића.

Ипак, поносим се нашим теткама, јер наши се властодржци макар мало зноје од јавности, уместо да попут Мила Ђукановића изигравају престареле манекене сата који вреди као пола Вулиновог стана.

Дакле, упамет се Срби и Црногорци: презрите охоле тиране и бојте се добрих тетака.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар