Чедомир Антић: Тиранин

уторак, 3 децембра, 2019 у 11:39AM

У Црној Гори влада картел по имену ДПС. Употребљавао бих скраћеницу, зато што делови те синтагме не одговарају истини. Та криминална хоботница није ни демократска, ни социјалистичка, а ни партија. И, гле чуда, Мило Ђукановић је „изабран“ за председника ДПС. Тешко је победити Мила Ђукановића на државним изборима, пошто контролише све сегменте друштва па и оне које као политичар не би требало да познаје. Како је победио на конгресу ДПС-а за мене је тајна. Медији нису јавили о противкандидатима. Можда их није ни било ?  

Избором, Ђукановић је потврдио своје место на челу режима. Већ више од четврт века формално, стварно више од три деценије. Пионир „компететивног ауторитаризма“, Ђукановић је по диктаторском стажу превазишао европски континент. Каква ЕУ?! Тамо владају млакоње које не знају да се наметну богаташима и сиротињи. Да су листе прецизне и истините, сада би Ђукановићу било одато дужно поштовање, па би био проглашен за седмог, дуговечног, вођу у свету, између Ијовери Мусевенија вође Уганде и Идриза Дебија лидера Чада. Када једном умре Али Хамнеи, врховни вођа и велики ајатолах Ирана, који је загазио у девету деценију, био би једини неафрички вођа у врху листе.

Ђукановић нема деведесет година, али власт га је толико кородирала, да је сличан сенилним лидерима који преподне зову маму, а поподне интервенцију тенковске дивизије. Срећом па је, и поред недавне куповине израелског пружја, Црна Гора једна жандарска (да не кажем „пандурска“) држава, у којој би, међутим, излапели вођа на опозицију пре слао дон Вита или Феликс Гаљарда него полицију. Јер, тешко да неко може бити у тој мери дементан да на било какву опозицију пошаље онај један црногорски тенк. Иако није толико ребамбио, Ђукановић се не оставља теме која му је опсесија: стварања Црногорске цркве која за цену има уништење Митрополије црногорско-приморске и поништење канонског јединства са СПЦ. Док је он блебетао о теми о којој зна колико и о Хигсовом бозону, публика је побожно слушала, пошто је Ђукановић нешто најближе свештеном лицу што је тај политички зоолошки врт икада видео.

Запрепастила ме је, међутим, једна чињеница. ДПС, као једна црногорска националистичка пратија, која баштини традиције осведочених фашистичких колаборациониста Дрљевића и Штедимлије, није успео да нахвата нити једног „поштеног Србина“ из Црне Горе. У недељи у којој их један учени Бошњак, са страница новина, саветује да промене називе из генитива у просвојни придев, те да ништа више не буде „од државе Црне Горе“, већ само „цроногорско“; они аветници и кукавци нису – или бар медији о томе нису јавили – довели за говорницу макар Тарзана? Ђе ви је Тарзан франковци? Нашли сте вођу у Африци, а Тарзана послали на Ташмајдан. Макар сте могли Џејн да доведете да каже нешто, онако шчекићевски, интелигентно а негативно, о Светом Сави, краљу Милутину и тата Слобу.

Представници националних мањина били су, међутим, сви ту. Бошњак, који рече да су се 2006.  нашли на истом послу. Занимљиво је то, преци Бошњака борили су се против  стварања Црне Горе, овима су и даље су Петровићи „геноцидни“, а сада се боре за њу. Биће зато што је Ђуканвић балканска Ангела Меркел.  Од представника хрватске партије чули смо како Хрвати „цијене црногорску самобитност“. „Српску“, дакако не цене. Представник Албанаца захваљивао се на подршци албанској браћи за време рата на Косову.

Чинило ми се да све ово нису били говори, већ сведочења на суду.    

А онда су наступили говорници из Србије. Бошњачки вођа Расим Љајић – који се продаје као грађански политичар, а почетком деведесетих ја позвао САД да интервенишу у БиХ – каже како се ДПС бори против популизма и национализма! Држава, која је учинила да Црногорци буду десет пута заступљенији у државној управи него Срби је грађанска! Популизма нема тамо где се вођа хвалио да је само у једном мандату премијерским потписом у државној служби запослио више од 2.000 особа!? Војвођански шовиниста – који подржава независност Косова и Каталоније, али не и Републике Српске – поручио им је да „не само што трају већ и побеђују“. Коначно, према песми „најгори међу гатачким муслиманима“ током рата, Вук Драшковић, подржао је монтирани процес и изјавио да би, да није било Ђукановића, Црна Гора 2016. постала исто што и данашња Сирија.

Од иностранства ту су били Заев и представник бошњачких кантона. Први да похвали лидерство, мада његови су пре пола века отели туђу цркву. Други да нагласи како сања да и у БиХ буде примењен црногорски модел.  

Добро дошли у црногорску будућност, са диктатором сличним неком од Кимова и режимом балканског Кју Клукс Клана. 

Posted by
Categories: 2/5.000.000

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар