Чедомир Антић: Уредницима Побједе и РТЦГ-а

уторак, 27 октобра, 2020 у 11:45AM

Директорима Побједе и РТЦГ-а

Драшко Ђурановићу и Божидаре Шундићу,

Шта то радите? У Црној Гори се нешто десило, а Ви се и даље понашате као да је јун 1999. па сте још опијени ратном победом. Не иде се, Драшко и Божидаре у усташе 1946. године. Баш као и пре седам деценија сада је време за братство-јединство и добре комунисте (у вашем случају скојевце).

Дао сам један ауторизовани интервју порталу Ин4с. Ваша два медија су га слободно препричала и екстензивно дорадила. На страну чињеница да ни Побједа, ни РТЦГ, који се на Побједу позвао, нису навели извор овог текста. На основу садржаја ваших уредака излази као да сте ми били у соби док сам смишљао како да окупирам Црну Гору и подвргнем вас геноциду.

Испада да су новинар Побједе и сви преписивачи – од РТЦГ-а до црногорског патриоте из Рожаја – открили мој план како да посрбим 50% грађана Црне Горе. У реду је што сте ме у тексту назвали „великосрпским идеологом“ и председником десничарске организације Напредни клуб, али у животу нисам споменуо некакав „Српски свет“, а ви ме проглашавате  за његовог творца и идеолога.

Непријатно ми је да вас подучавам новинарству. Истина је да сам објавио више хонорисаних чланака и држао више редовних колумни него што сте вас двојица у животу прочитали. Заједно. Али ви сте ипак посветили живот нечему што ваше породице тако поносно називају „новинарство“, а сви добро знамо да није и шта је заиста. Ваши медији су огледало Црне Горе, они нису жута штампа у којој је вест – инцидент, судска пресуда – предвиђен трошак, а профит – једино божанство. Не можете слободно препричавати туђе речи, додавати шта желите, не тражити друго мишљење и не наводити извор. Где сте то видели? Да ли сте сигурни да ће вам то проћи? Да ће вас, као ваше узоре у Србији 2000. штитити дубока – макар и  монтенофашистика – држава. Да ће вас усвојити неки мој колега, таштине обрнуто пропорционалне политичком искуству. Или да ће вам диктатор са председничким имунитетом дати мало крвавог капитала па да правите црногорске таблоиде?

Из искуства: оваква недела се не заборављају, не нестају у рециклажи или када направе нови сајт. Камо среће да је мермер на ђедовом горбу па да, као онај ректор, пошаљете каменоресца да олупа натпис. Знам шта радите и одмах ћу вам речи – грешите. Плашите народ и покушавате да поделите победнике на изборима. Делујете преко јавног сервиса и новина које сви у Црној Гори сматрају државним. Нисте звали када смо 1997. кључно помогли да у Подгорици победи струја која се предстваљала као демократска, која је преварила српску цркву и већину наших странака у Црној Гори. Није вас било ни за време НАТО агресије ни пред референдум 2006. Нисам се уклапао у ваше шовинистичке калупе. Није вам пало напамет да чујете другу страну када ми је 2018.  противзаконито забрањен улазак у Црну Гору, а ни када ме је Мило Ђукановић 2020. оптужио да позивам на убиство амбасадора Тарзана Милошевића… Зато и сада не смете да позовете, него ваши надничари слободно препричавају и делом фалисификују ауторизован интервју медију који ни не спомињете.

Наравно, циљ игре је и да жртва преваре почне да објашњава шта је заиста мислио. Ви толико ништа не знате о народу у ком живите и из кога потичете, да ја могу накнадно да прихватим све што што сте измислили. Ако мало потражите по интернету видећете да је бесмислено да мени приписујете подржавање руске политике на простору бившег СССР-а, пошто мислим да је таква политика на Балкану непримерена и о томе сам много писао. Глупо је и да браните независност Црне Горе од мене. За независну Србију сам био још док је Ђукановић играо кошарку против Небојше Човића, а омладине СПС и ДПС, уместо да навијају, онако сладуњаво скандирале „Југославија ! Југославија !“. Моја биографија и уверења су јавна већ четврт века. Ја сам професор униврзитета који је Alma mater Универзитету Црне Горе. Никада нисам ни летовао у Црној Гори али зато шестотина ваших режимлија ових дана купује станове у мом граду, престоници нације коју ове  пребогате и преслободне „жртве“ уредно оптужују за геноцид.

Не дам да српски народ у Црној Гори буде жртва вашег шовинистичког концепта независности и ваше мукотрпне демократизације, која без наших гласова никада не би успела. И понављам, ако буде демократије и слободе Срба ће у Црној Гори бити бар 50%. То нема везе са мојим жељама и плановима. Ја желим да српски народ има пуна права, за то не треба да будемо у већини. Погледајте ваше савезнике Албанце у Србији и Северној Македонији. Та права желим.  

Све што сам у политици желео до сада се остварило, а ви ме слободно оптужујте за сепаратизам и тероризам.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар