Čedomir Antić za „Blic“ o protestima

понедељак, 17 априла, 2017 у 2:05PM

Studenti su posle 20 godina opet izašli na ulice. Kako kažu oni koji su predvodili proteste 1996, i danas su isti zahtevi: više prava i demokratije, pre svega u kontroli izbora, i sloboda medija.

Protestanti veterani ukazuju i na razlike: od kojih je najznačajnija to što su nekadašnji protesti bili dobro organizovani, a današnji su dogovoreni na društvenim mrežama, kao i što su tada paralelno bili i protesti stranaka opozicije. Sagovornici podsećaju da su ovo prvi protesti od demokratskih petookotobarskih promena 2000. u kojima se traži više demokratije.

Istoričar Čedomir Antić, jedan od vođa studentskih protesta 1996/97, kaže za „Blic“ da je najvažnija sličnost da su i ovi protesti posvećeni demokratiji i da postoji „snažna nacionalna crta u njima“.

– Ciljevi ovih i onih protesta su strogo definisani i nisu rasplinuti kao 1968. i 1992. Razlike su u tome što je Milošević falsifikovao izbore i dao je široke povode. Tadašnji protesti su bili protiv njegove nacionalne politike, kao što je predaja Srpske krajine, ali i protiv njegove izolacije i nereformisanja države. Ovi protesti podsećaju na nezadovoljstvo naroda 9. marta.1991. Varnica koja je zapalila proteste 1991. bio je loš odnos televizije prema građanima i opoziciji. Sada su to institucije kao RTS, RTV, REM, RIK … – navodi Antić.

On kaže da je razlika i što su 1996. protesti bili svenarodni i univerzitet je bio u štrajku, a da to sada nije slučaj.

– Možda je to dobro, jer postoji napredak od 1997. Ovo više nije nereformisana komunistička Srbija. Mi smo imali u međuvremenu i tehnološku revoluciju jer su sada protesti organizovani preko društvenih mreža. U naše vreme imali smo jaku organizaciju koja je dala je ključni doprinos pobedi – napominje Antić.

(Blic)

Posted by
Categories: Вести, Преносимо, Ставови

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар