Чедомир Антић: Треба нам Краљевина Србија

четвртак, 25 маја, 2017 у 5:58PM

 

Председник Напредног клуба, др Чедомир Антић, у интервјуу за “Краљевачку телевизију” скренуо је важност на тему васпостављања парламентарне монархије у Србији: “Имали смо и имамо решење како да решимо проблем са култом личности који се код нас изнова јавља. Србија је и била монархија. Наше раније елите, прво чиновничка, а потом и страначка су успеле, уз помоћ војске, да ограниче власт краља. Југославија је вратила краљу овлашћења, зато што је краљ био једина инокосна установа у југословенској монархији. Парламент се, захваљујући Хрватима и делом Словенцима претворио у скуп националних странака. Зашто данас не бисмо имали краља?”

У свом излагању, председник Антић је додатно појаснио визију улоге будућег краља у модерној српској држави: ”Нама данас не треба владар какав је био кнез Михаило Обреновић или краљ Александар Карађорђевић, већ нам треба краљ попут данашњег шведског или енглеског краља. Али, то не жели елита, зато што је овде и даље председник републике кључан за успоставу нове власти. Погледајте како пролазе председници републике. Милошевић, када је престао да буде председник републике, изгубио је све, иако је још увек имао већину у парламенту. Она се наравно убрзо распала. Исто се десило и са Тадићем, коме се и странка распала. Николић, чим је постао председник републике, његова извршна власт је почела да ратује против њега. Дакле, овде један део народа, и то баш тих милион људи што углавном гласају за радикале, не може да функционише, а да нема човека који одлучује у њихово име.”

Додатна аргументација у корист обнове краљевине у Србији, јесте већи ниво демократије, боље установе и обједињавање српског народа.”Нама би ваљала монархија управо зато да обједини народ, и да се не заклиње тај неки пензионисани подофицир са пола основне школе који је у доба Тита стекао неку пензију сумњиву, да се такав не заклиње у свога шефа државе Бориса Тадића и председника Војислава Шешеља. Него да се каже, Србија има свог шефа државе, он није у странкама, зна се да поверава мандат за састав владе оном ко има већину у парламенту. Тада не могу да се десе калкулације као у Македонији”, истакао је Антић.

“Највећа замерка монархији јесте да престолонаследник не говори српски, да је више странац него Србин. То управо говори да су ти републиканци у ствари монархисти, јер суштински, ми све време и јесмо монархија. Сада смо изборна, док смо у доба Броза били доживотна монархија, само без круне. Са тим, што модерна монархија, још од времена српског устава из 1888. године, подразумева да је краљ само један чинилац и да нема реалну моћ у држави. Он влада, али не управља. Краљ је симбол. Има неколико функција, које су традиционалне. Ми нисмо спремно друштво за републику и немамо републиканске традиције. Наше све традиције су монархистичке. Броз је класичан пример монарха, али не наше традиције, већ је он био као неки ренесансни монарх који се наметнуо свом граду и држави и владао докле год је могао. Проблем је у томе што већина грађана не одлучује, него потврђује. Проблем је у елити. Она не зна шта хоће”, завршио је председник Антић на тему монархије у свом обраћању Краљевчанима.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

1 Коментар на "Чедомир Антић: Треба нам Краљевина Србија" Оставите коментар
Snezana Ugrenovic
28. маја 2017. at 09:23

Poruka gospodina Antica gadja tačno u cilj i suštinu Ustavotvorne monarhije. Dok su na vlasti ovi PRELETACI POLU PISMENI koji pričaju o vraćanju tradicije a sami nemaju pojma o Srpskoj tradiciji. Nemaju osnovnu kulturu ponasanja u Parlamentu ( koja vređanja i koje psovke koriste) a nama “ kroje živote “ iz svojih fotelja . Ako takvi vode državu nije ni čudo što je narod apatican. Tiranija traje više od 70 godina. Suzbijali su sve iole napredno i slobodoumno, ljude koji su mogli svojom stručnošću i idejama da uzgignu zemlju na visok nivo razvoja i da nam danas život bude lakši i bolji. Oni susvojom ne sposobnoscu proizveli najveći procenat ikada zabeležen SOCIJALNIH SLUCAJEVA.
Na nama je da svojim doprinosom i na lokalu i šire da ljudima prosvetlimo prednost monarhije i da im damo snagu da se napokon IZJASNE ČISTE I ISKRENE DUSE DA LI SU ZA KRALJA A DA SE NE BOJE REPRESALIJA DANASNJE VAS TI.
STO NAS VIŠE BUDE BILO UJEDINJENIH OKO KRALJA I AKO SVI MI DAMO SVOJ MAKSIMUM U NASOJ BORBI SIGURNO ĆEMO USPETI DA POSTAVIMO PRAVE VREDNOSTI NA SVOJE MESTO
ZA KRALJA I OTADŽBINU TAKO NAM BOG POMOGAO

Оставите коментар