Чедомир Антић за „Новости“ о Стефану Немањи и првим српским династијама

недеља, 12 марта, 2017 у 5:02PM

  “Вечерње новости” објавиле су репортажу поводом јубилеја, 800. година од крунисања Стефана Немање, односно о томе колико су велика дела овог српског владара и зашто данас званична Србија не обележава овај велики јубилеј.

    Историја нас учи да је Стефан Немања успео да обједини српске земље Рашку, Дукљу, Травунију и Захумље, а за средњовековну Србију то је био почетак двовековног успона и коначног стварања велике и моћне европске државе која ће свој врхунац достићи стварањем Душановог царства.

   Колики је то успех био, гледано из данашње перспективе, појаснио је историчар и председник Напредног клуба др Чедомир Антић: “Уздизање једне земље у ранг краљевине у складу са свим ондашњим правилима значило је што и данас, рецимо, истовремени улазак у Уједињене нације и Европску унију.” Председник Антић говорио је и о односу католичанства и православља у то време: “Почетком 13. века антагонизам још није тако дубок, посебно у земљама тзв. Византијског комонвелта. Религија је постала “вододелница нација”, како је говорио велики историчар Милорад Екмечић, тек стотинама година касније, у 19. веку. Средњовековна Србија била је насељена становништвом које није било искључиво православно. Целокупно приморје и стотинама километара у залеђу преовладавали су католици. У средњовековној Европи постојала је хијерархија држава. Када један народ прихвати хришћанство постаје и део хришћанског света.”

   Чедомир Антић анализу завршава подсећањем да је и пре Стефана Немање, Србија имала своје владаре. Властимировићи су прва српска династија која је владала средином 9. века. Њих наслеђују Војислављевићи, међу којима је најпознатији краљ Бодин, који је столовао у Дукљи ( данашњој Црној Гори ), која је тада била српска држава. “Српски народ је у време Немањића прошао велики успон и имао сложену и у већој мери познату историју од повести претходних столећа. Ипак, нечастан је и неправедан став већег дела наших савремених елита које су потпуно запоставиле српске државне традиције Војислављевића и Властимировића”, закључује Чедомир Антић.

Извор „Вечерње новости“

Posted by
Categories: Преносимо

1 Коментар на "Чедомир Антић за "Новости" о Стефану Немањи и првим српским династијама" Оставите коментар
МиланЦГ
20. марта 2017. at 17:26

У школама, ако се уопште и учи о њима, Властимировиће и Војислављевиће описују као владаре Рашке тј Дукље умјесто да се правилно каже да су били владари Србије. Војислављевићи су директни наследници Властимировића и владали су идентичном територијом, Србијом у саставу Рашка, Дукља(Зета), Босна, Травунија и Хум(потоња Херцеговина). Затим су идентичну територију наслиједили Немањићи.

Оставите коментар