Чланарина Привредне коморе – намет без покрића

уторак, 10 октобра, 2017 у 6:46AM

Од 1. јануара 2017. године уведена је , по први пут, обавезна чланарина ПКС, као нови намет привредним субјектима у Републици Србији. Верујемо да је оваква одлука противуставна, односно да су прекршени чланови 55 ( “право да се остане изван сваког удружења” ) и 83 (“предузетништво је слободно”).

Напредни клуб затражио је од ПКС, 7. септембра 2017. године списак свих фирми које су до сада уплатиле чланарину, а на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. У одговору који смо добили наводи се следеће: “Приходи Привредне коморе Србије по основу чланарине за период јануар-август 2017. године износили су укупно 859.624.205,70 динара. Привредна комора Србије поседује податке о плаћеним чланаринама, појединачним субјектима који су извршили уплату, као и приходима од чланарине, али не поседује документ о томе ( осим рачуноводствених картица добављача, банкарских извода о уплати и сл. ), односно документ такве садржине би тек морала да створи. Привредна комора Србије води евиденцију својих чланова и поседује електронску базу података, али документ као такав не постоји.

Разочаравајућ је непрофесионалан приступ коморе сопственим приходима, што је могуће само у повлашћеним фирмама. Комора је овим открила да фирме регистроване у Србији чланарине уплаћују по сопственом нахођењу, без да добију фактуру или решење од ПКС. Уз то, комора тврди да поседује електронску базу, али и поред тога нема ниједан документ са купцима својих услуга, нити планира да га направи! У преводу, чланарину уплаћује само онај ко жели. Савет страних инвеститора и Америчка привредна комора у Србији, који су још раније најавили да неће плаћати овај издатак, изгледа су добро препознали логику пословања у данашњој Србији.

Из одговора који смо добили, јасно је, комора не жели да нам достави податке. Признају да имају картице добављача. Исто тако могли су нам једноставно доставити спецификацију купаца, на којој би се тачно видели сви досадашњи уплатиоци. Свакако се надамо да уплате воде по купцима, али изражавамо страх да сваку уплату не евидентирају са банкарског извода директно на приход, занемарујући ко је уплатилац. Уколико прате уплате по купцима, постављамо питање да ли су им купци само фирме које уплате чланарину? Да ли су направили задужења осталим фирмама и колики је тренутни дуг који чланови имају према ПКС?

Привредна комора Србије, недобитна организација, остварила је више од 859 милиона динара прихода у 8 месеци ове године. Намет је убирала од фирми регистрованих на територији Србије, чиме је додатно оптерећена привреда. Уочавамо изразито непрофесионалан приступ у наплати. Без фактура или решења. Једна оваква спорна мера морала се спровести на много бољи и ефикаснији начин чиме би се показала добра намера и једнак однос према свим члановима. Овако су дискриминисани они који су извршили своју наметнуту обавезу.

Напредни клуб ће наставити истраживање по овој теми. У наредном периоду пратићемо како ће комора наплаћивати своја настала дуговања, инсистираћемо и даље на списку фирми које су уплатиле чланарину, а посебну пажњу обратићемо на завршни рачун коморе и однос 859 милиона прихода са расходима ове недобитне организације.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести, Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар