Данајски дар

недеља, 3 марта, 2013 у 7:14PM

Захвалан сам владама САД и СР Немачке. У очекивању да садашња влада, коју виде као десничарску, заокружи државност албанског Косова и права Србије сведе на дурљиво одлагање размене амбасадора и сасвим несигурно спречавање албанског Косова да ступи у УН; пропустили су да својим великим економским и политичким утицајем дестабилизују демократске установе Србије. Тако ова, реторички тврда влада (радикалнија рецимо од првог Коштуничиног кабинета на који је, често и због његових добрих и реформских потеза, била усмерена права политичка и медијска канализација међународних размера), доживљава опште прихватање или, у најгорем случају, резигнирану неутралност некада тако горљивих домаћих и страних неуставних фактора.

Један од разлога за такво понашање Великих сила представљају „технички“ преговори између Србије и албанског Косова. Србија није прихватила Ахтисаријев план, баш као што то нису учиниле ни Уједињене нације… Но, кога је брига. Србији треба новац. Криза је, наши политичари и део народа навикли су да троше много више него што наша привреда може да заради, државе у таквом положају су одувек изложене насиљу, уценама и цинизму. Зато преговарамо са владом коју не признајемо. О отвореним „техничким“ питањима са затвореним статусом. Мучимо се око имплементације нечега што угрожава независност Србије, али је одавно одлучено, и то без нас и Савета безбедности УН. Процес треба уствари да буде пут ка мирењу Србије и неправде. Јер када се Србија помири са тим да њен народ на Косову не заслужује оно што су Албанци на Косову добили тероризмом, онда ће „неправда постати правда“. Цинична логика гласи:  ако нема жртве, нема ни злочина.

На све то, Хашим Тачи тврди да је аутономија за север Косова противна Уставу Косова. А зашто преговара са Србијом кад је Косово већ независно и незаинтересовано за компромис? Да ли је феномен албанске косовоске државе нешто што је могуће уподобити било ком уставу слободне и демократске државе, па макар то била и Република Србија?

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар