Грешка?

четвртак, 7 марта, 2013 у 8:27AM

Изненађује изјава амбасадора Мајкла Кирбија дата у Новом Пазару, према којој САД не желе стварање нове Републике Српске на Косову „јер тако нешто није добро испало ни у Босни“. Разуме се да велика сила има право на став, макар исти био потпуно противан легитимним правима само једног народа. Ипак, неправда није ништа у односу на исказану неистину и лицемеран однос.

Размотримо државне творевине на Балкану чијем су стварању САД допринеле током протекле две деценије. Република Српска „није добро испала“? Хајде да на тренутак забравимо да је Република Српска логичан исход праведног Отаџбинског рата који је водио српски народ бивше СР Босне и Херцеговине. Када су пропустиле да изгнају Србе са њихове земље, као што су дозволиле Хрватској да учини у Српској Крајини, САД то нису учиниле из сопствене слабости или незнања, већ да би онемогућиле стварање унитарне исламске државе у Европи и да би помогле диктатора који им је у то време  био потребан у Србији. Ако све то занемаримо, питам се:  да ли Република Српска „није испала добро“ зато што је политички стабилнија и функционалнија од Федерације БиХ, дражег али слабијег детета администрације САД? Да ли је омогућила повратак далеко већег броја прогнаника и боље услове за њих од Федерације БиХ? Да ли би Босна и Херцеговина била успешнија да је читава изграђена по узору на Федерацију БиХ? Да ли би права Срба била боље заштићена да су у целој БиХ запостављени и обесправљени као у Федерацији БиХ? Тамо су Срби конститутивни народ а имају мање самосталности и утицаја него бошњачко/муслиманска национална мањина у Србији?  У Републици Српској, које се један Ричард Гир плаши, од рата до данас је страдало осамдесет пута мање припадника мањинских заједница него на албанском Косову после јуна 1999. године. Косову, које за амбасадора Кирбија очигледно није грешка. Босна и Херцеговина, каква је – да је (у целини пропуст САД?), али је функционалнија од Македоније. Земље на ивици грађанског рата у којој није могуће спровести ни попис становништва!

Сједињених Држава се данас лако плашити, али их је немогуће ценити.  Један амерички амбасадор говори о томе како је постојање Републике Српске пропуст САД, а други се годинама упињу да објасне како се САД не противе постојању овог ентитета.

Мислим да је настојање САД и СР Немачке да натерају Србију да сама обесправи свој народ на Косову израз врхунског садизма. Чврсто верујем да ће српски  политичари који пристану на неправду неприхватљиву за слободан народ, једном бити позвани на одговорност и кажњени.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар