Игор Вуковић: Коверта председника СНС-а

четвртак, 22 фебруара, 2018 у 5:11PM

Републиканац и левичар, Александар Вучић, својим изјавама које су праћене званичним одлукама Владе Републике Србије, показује елементарно непознавање економских принципа. Оваквим понашањем гура грађане Србије у све веће сиромаштво праћено значајним одливом становништва у развијеније државе.

Последње гостовање председника СНС-а и републике у емисији “Ћирилица” потврдило је још једном како на државу и економију гледа леви популиста Александар Вучић. Тај поглед је демагошки, добар наследник самоуправљања, са инсистирањем на оптерећењу привреде у корист јавног сектора.

Говорећи о односу државног и приватног сектора председник се похвалио подизањем минималне цене рада чиме се терет раста пензија и плата у јавном сектору свалио на привреду. Вучић је говорећи о овој централистичкој антитржишној мери дао пример приватника који одређен део зараде запосленима дају у коверти, “на црно”. Који су то привредни субјекти у питању? Зашто нису пријављени надлежним органима и против њих покренут поступак? Да ли је Вучић сигуран да је новац у коверти увек споран, можда је неко подигао своју добит, платио припадајући порез и дао бонус радницима… Иако сви знамо да се то ради у пракси, односно да инспекција не може исконтролисати свако предузеће, поготово не она највећа у која најчешће и не залази, носиоци власти морали би бити свесни своје одговорности. Председник државе оваквом изјавом директно подстиче сиву економију и потврђује немоћ система.

Оно што је проблематично у изјави о ковертама некадашњег генералног секретара Српске радикалне странке, јесте тврдња да су се повећањем минималне цене рада заштитили радници који део плате добијају “на црно”. Право питање је колики проценат радника би се одрекао својих пореза и доприноса зарад већег нето прихода? Да ли су радници тражили овај вид заштите? Ко још, нарочито од млађих генерација, верује у пензиони систем, или у здравствени? Зашто би неко уплаћивао више у фонд за здравство, ако је услуга коју добијамо иста без обзира на висину уплате? Даље је спорна и погрешна логика по којој раст минималне зараде помаже радницима. Напротив. Од те мере највише штете имају најугроженији радници у приватном сектору, њих око 330.000, док је једина корист пуњење буџета. Ова мера може само смањити део у коверти, при чему ће цео терет раста нето зараде платити управо радник, где ће му минималац појести одређени део раније нето зараде.

Левичар Вучић, не схвата тржишни начин размишљања, што и није за замерити, са обзиром на недостатак радног искуства у реалном сектору. Свака фирма од свог прихода одваја одређен проценат као издатак за плате. Тиме што држава повећава свој удео у том издатку директно узима од најугроженијих радника у приватном сектору, који су пријављени на минималац или мало изнад њега. У не малом броју случајева оваква мера значи и отказ за неког од радника. Можда је циљ да такав радник, очајан дође у СНС и замоли за посао у јавној служби, крене по митинзима и инаугурацијама?

Каква је држава у којој председник не познаје економску логику у времену када је општи тренд у развијеном свету све мање учешће државе у привреди. Коверта приватника се укида подстицајним мерама по реални сектор. Смањењем пореза и јавног сектора, стварањем једнаких услова за све учеснике на тржишту, уз развијене демократске институције и процедуре, те ефикасан и поштен систем контроле. На крају, кад смо код логике, а многи воле да нас пореде са државама у којима је знатно већа минимална зарада и које овим мерама штите своје запослене од јефтиније радне снаге из иностранства, који је резон да у Србији најмања нето зарада расте, док на тржишту има мало посла, а много незапослених?

До промена, запосленост ће се преливати у јавни сектор, привреда слабити и све више ићи у сиву зону, а радници, толико вољена категорија левичара, бити у све горем и неправеднијем положају.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар