Игор Вуковић: Маково зрно

субота, 28 децембра, 2019 у 11:02PM

У четвртак или петак је имало смисла позивати на јединство у Србији поводом дешавања у Црној Гори. Пре свега, јер је у нормалним околностима то обавеза свих политичких актера. Колико њих да буду јединствени, толико и нас да их позивамо на јединство када су у питању највиши национални интереси. Реалност је другачија. Напредњачки режим и ову шансу пропушта.

Александар Вучић, режимски медији и остали ботови различитих нивоа из СНС-а, једноставно не дозвољавају теми Црне Горе да избије пред ширу јавност. Вучић је изјавио како некаква ЦПЦ има аутокефалност, те како Србија не треба да се меша у унутрашња питања друге државе, заборавивши на своју уставну обавезу да се брине о целокупном српском народу, као и међународну, да поштује међународна акта. Испада да Ватикан и Венецијанска комисија више бране интересе Србије од Александра Вучића. Подршка Мила Ђукановића СНС-у је, за ову странку, ипак приоритет. Не заборављамо ни изјаву Ивице Дачића који је прошле године истакао „да Србима не падне на памет да преиспитују улазак Црне Горе у НАТО.“

Држава Србија би морала да реагује и заштити свој народ и СПЦ у суседној Црној Гори. Када су већ уништене све институције, увек преостају реципроцитет, повлачење неугледног амбасадора, трговинске баријере ( Црна Гора је једна од ретких држава са којом Србија има трговински суфицит), као и финансијска подршка. Не заборавимо да наша држава више новца из буџета даје за хрватску мањину у Србији, него за 1.700.000 Срба у региону.

Реакције званичне Србије су срамотне. Брука Александра Вучића, Ивице Дачића и Ане Брнабић је бесконачна. Не због ових пар дана, већ због свега што су радили и говорили свих претходних година када се ради о српском питању у Црној Гори.

Не ћути само режим. Ћути и „Друга Србија“. За њих је правда релативна, не универзална категорија. Сребреница, БиХ, Савамала, итд. По неким питањима су у праву, али дозволите, лицемерје које показују сад, приликом покушаја национализације имовине у комунистичком стилу, једноставно их и дефинитивно разоткрива. Ти људи немају добре намере.

И режим и „Друга Србија“ се понашају исто по питању невиђене неправде коју трпи становништво у Црној Гори. Као да су саборци. Мањи од маковог зрна, све чекајући да ова тема прође, форсирају своје као што су небулозе око плате од 900 евра за ко зна колико година, или веома важна тема „Крушика“.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар