Игор Вуковић: Мушки шовинизам Гордане Чомић

недеља, 9 фебруара, 2020 у 12:30AM

Да сам припадник лепшег пола, на новоусвојену норму од 40 посто жена (мање заступљеног пола) у парламенту, одмах бих реаговао негативно. Та је одредба, као и она на коју је надограђена, ултрадискриминаторска, пре свега према дамама. То ме и највише плаши када је у питању ситуација са женама у Србији. Да ли су толико запостављене да ниједне слободоумне жене нема у политици како би дигла глас против овог шовинизма у изведби Гордане Чомић и владајуће црвено-црне коалиције?

Нажалост, лажна прича о равноправности, за последицу има чињеницу да се на прошлим председничким изборима није кандидовала ниједна жена или да данас ниједна не реагује на дискриминацију у стилу позивања репрезентативаца по кључу у селекције СФРЈ.

Човек, који има макар мало осећаја за правду, без обзира на пол, мора да реагује на ово форсирање мушког пола насупрот угроженим дамама у Србији. Иако се чини да жене добијају оваквом нормом, губе-сви. Говорите да је пола вашег друштва неспособно да се бави политиком, потчињавате их систему, и дајете им квоте како би ушле у скупштине.

Суштина је у различитости. Комунисти никако да схвате. Људи не теже једнакости, већ посебности. Држава мора да направи такав систем који ће институцијално штитити и жене, дати им суштинску равноправност на свим пољима и подстицати их да се баве јавним радом што више. У таквом случају, потпуно су небитне сулуде норме о томе колико ће ког пола бити у скупштини. Под тим околностима, један сазив скупштине ће имати више жена, други више мушкараца…Квалитет политичара ће бити важнији од њиховог пола.

Странке то не занима. Све странке у Србији имају форуме жена. Још један екстремно дискриминаторски тренд. Где су им форуми мушкараца? Жене, већ ангажоване у странкама на различитим функцијама, имају још једну. Ону по свом полу. Какво понижење. Не буне се на то. Још већа опомена за све нас.

Гордана Чомић се наметнула као лидер мушких шовиниста у Србији. Када се већ обавезни проценат дигао на 40 процената, зашто није предложила и свих 50 посто? Зато што би то значило пуну равноправност по њеним схватањима! Међутим, као женомрзац, морала је своје другарице оставити у инфериорном положају. Воли тај положај. У ствари, такве особе попут ње и њених сабораца на изгласавању закона, Марјана Ристичевића и Драгана Марковића, све раде већ деценијама да наше друштво не напредује и не подстакне све оне људе који воле јаван рад, да се истим и баве.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар