Игор Вуковић: Од кога је много је…

уторак, 14 априла, 2020 у 2:26PM

Нове економске мере владе у борби против коронавируса представљају једну врсту освежења. Режим нам је заиста спустио очекивања до минимума, тако да ове мере у односу на целокупно стање у друштву представљају позитивно дело. Наравно, не говорим о ултра популистичкој мери поклањања 100 евра сваком грађанину.

Много се каснило са обраћањем пажње на приватни сектор. До сада је отпуштено око 10% пријављених радника у реалном сектору. Правовременом реакцијом могао се избећи овај сценарио. Очекивања су у економији један од битнијих фактора. Објективно, три минималца и одлагање плаћања пореза и доприноса, изнад су очекивања која су грађани имали од режима Александра Вучића.

Мера о минималцима је коректна. За наше ограничене услове. Елити и народу који не разумеју основне економске постулате оваква мера краткорочно ради добар посао. Држи воду док мајстори оду, а отићи ће 28. јуна након избора.

Исплата три минималне нето зараде економски утиче на тражњу за производима у Србији, не утиче на производњу и понуду. Наш спољнотрговински дефицит повећава се управо због јаза између велике тражње и слабих производних капацитета који ту тражњу не прате. Политика фиксног девизног курса додатно подстиче неравнотежу. Сада, повећавамо спољнотрговински дефицит, подстичемо тражњу, односно помажемо увозницима који ће попуњавати „празнину“. Производња и понуда остају без помоћи, уз јачи удар иностране конкуренције.

Причу о бруто заради, пропалим здравственим и пензионим фондовима, новцу свих грађана који се својата као страначки или владин новац, претераном задуживању, лошој привредној структури у Србији и свему осталом што је битно за економију једне државе, можемо оставити за нека боља времена. Нити имамо медије који желе да се баве овим кључним питањима, нити имамо заинтересоване елите ( част изузецима). Такође и грађани јако тешко прате наведене теме.

Права криза нас очекује на јесен, када Вучићеве мере одавно буду заборављене. Држава ће ући у проблем финансирања. Наравно, терет ће поднети исти приватници, плаћањем веће стопе ПДВ-а, виших пореза, тешких привредних услова и све веће неравнотеже у коју ће ући наш економски систем.

За кога је доста је…

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар