Игор Вуковић: Предлог 5 економских мера помоћи привреди за време ванредног стања

уторак, 24 марта, 2020 у 8:34AM

„Основни принцип да буде пореско релаксирање фирми, уз истовремену подршку запосленима. Изјаве које долазе са највиших нивоа власти су недефинисане и нефункционалне. Фирме се, и даље, углавном привремено затварају, а запослени одјављују. У периоду ванредног стања свако мора да буде обезбеђен. Наредни приоритет је борба за период након ванредног стања и спремање терена за што лакши и бржи повратак на редовно функционисање привреде. Предлог 5 економских мера помоћи привреди за време ванредног стања:

  1. Одложити плаћање и предају ПДВ пријава за месец дана, као компромисно решење. У мају свакако би се предавале ПДВ пријаве, без обзира на време трајања ванредног стања. Тиме би се помогло привреди у најтежем временском периоду (март и април), и обезбедио одређен приход држави у мају.
  2. Ослободити фирме плаћања пореза и доприноса на плате све док је на снази ванредно стање. У овом случају је компромис тај што држава не учествује у финансирању нето зарада.
  3. Усмерити предузећа која се затварају и/или отпуштају запослене, да раднике одјаве као технолошки вишак (без обзира на временски период који су радили). Запослени би овако добијали накнаду са НСЗ-а и имали здравствено осигурање.
  4. Омогућити репрограм од 12 месеци за наплаћивање прихода државе од пореза на добит. Престати са слањем опомена од стране пореске управе.
  5. Привредна комора Србије да престане да наплаћује (ионако противуставну) чланарину привредним субјектима за време ванредног стања.“

     Генерални секретар Напредног клуба, дипломирани економиста Економског факултета Универзитета у Београду, Игор Вуковић

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар