Игор Вуковић: Рекет Привредне коморе

четвртак, 2 фебруара, 2017 у 4:21PM

 

 Пословни амбијент у Републици Србији ове године погоршан је и одлуком о обавезној чланарини Привредној комори Србије ( ПКС ). Досадашњи рад коморе не може оправдати увођење овог обавезног издатка. Чињеница да је председник коморе, господин Марко Чадеж, између осталог и бивши портпарол немачке амбасаде, додатно уноси сумње у намере и кредибилитет ове организације.

  Према одредбама члана 10. Закона о привредним коморама, чланови ПКС су сви привредни субјекти који обављају регистровану пословну делатност на територији Републике Србије. Такође, по овом закону, комора је интересна и непрофитна организација. Комора обавезује своје чланове који имају промет већи од 20 милиона динара годишње да плаћају чланарину од 3.600,00 до 185.000,00 динара месечно. Намеће се питање како ће се једна непрофитна организација снаћи са толиким приходима и колики ће јој бити будући расходи. Овакве организације не исказују добит у билансима. Досадашње искуство из сличних ситуација упућује на то, да ће ПКС убудуће имати много веће расходе који ће пратити увећану приходну страну, те да ћемо се нагледати додатног страначког запошљавања и великог броја семинара.

 Привредна комора, путем својих истурених одељења до ове године слала је опомене пред тужбу привредним субјектима који нису плаћали, до сада необавезну чланарину, покушавајући да их натера на тај издатак. Није успела. Сада, уз помоћ Владе Републике Србије, Закон о привредним коморама обавезује на то. Комора је однела “победу” над својим члановима. Ипак, оваква одлука је заједно са обавезним чланством противуставна, крше се чланови 55 ( “право да се остане изван сваког удружења” ) и 83 (“предузетништво је слободно”). Како се 10 од 15 чланова Уставног суда бира политички, не треба очекивати позитивну реакцију на многобројне уложене жалбе. Зато, обавезну чланарину једне “непрофитне” организације у којој је сваки привредни субјект обавезно члан, треба назвати правим именом – рекет. То није врста пореза, приход не иде у државну касу, већ организацији врло јасног интереса, која се у досадашњем раду никако није потврдила добрим резултатима.

  Савет страних инвеститора и Америчка привредна комора у Србији, већ су се огласили да ни под којим условима неће плаћати обавезну чланарину. Да ли ће ПКС њих натерати на тај издатак или ће опомињати и тужити само српска предузећа ?

  Организација без кредибилитета и резултата, са председником лобистом, уз подршку Владе Републике Србије, малтретира своје чланство коме би требало да служи. Од чланства и чланарине се прави оно што они нису и никада не могу да буду, а то потврђује и устав као највиши правни акт. Како је владавина права све даље од нас, остаје да правду и у овом случају сачекамо у бољим временима, а до тад – закон јачег.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар