Игор Вуковић: Ствар је у осећају

среда, 1 новембра, 2017 у 3:44PM

Напредни клуб ове године обележава 10 година свог рада. Многи грађани још увек не би знали да дефинишу нашу организацију, па иако нам се препознатљивост из године у годину повећава, одређен број људи уопште ни не зна за Напредни клуб. Суграђани и пријатељи често добронамерно питају шта је то Напредни клуб, како иде у твојој странци, када ћете на изборе, итд.

Питања су логична и мотивишућа. Цивилни сектор, осим у случају профитабилних другосрбијанских организација, практично не постоји. Медији су пребукирани “великим” играчима у политичкој борби и што им је већа мана – потпуно промашеним темама. Када је важно шта је урадио власник ружичасте телевизије, да ли је Шешељ ушао у ријалити, који је скупштински “испад” слабашне опозиције и како гласи изјава дана Александра Вучића, постаје јасно шта је јавности неважно. Небитни су програмски принципи, идеали, предлози за дуготрајно решавање неког од горућих државних питања… Странке су то давно откриле, па иако су некад и биле на курсу борбе за своју идеологију, од тог правца су одустале. На тај начин и саме допринеле стварању атмосфере свеопште баналности и трулог опортунизма.

Напредни клуб, као Давид наспрам Голијата, стоји у таквој стварности. Нисмо за ових 10 година дозволили да нам паразитско страначки систем одређује правила игре. Борба за Србе у региону, васпостављање монархије, регионализација Србије уз укидање АПВ-а, промена политичког система и успостављање Сената, демографска обнова становништва, слободна економија и спољна политика, за нас немају цену.

Ограничен простор на јавној сцени надокнађивао се радом, издавањем великог броја публикација, попут Сиве књиге петог октобра, Извештаја о регионализацији Србије, Досијеа АПВ, Извештаја о политичким правима српског народа у региону… Заједно са тим писани су текстови, саопштења, одржаване трибине, протести и конференције за медије, учествовали смо на неколико значајних државних и међународних панела… Користили смо и користимо све ресурсе доступне у бескомпромисној борби за опште добро Срба, Србије и свих њених грађана.

Да, нисмо странка. Нисмо учествовали на изборима, не боримо се халапљиво за власт, али имамо јасно дефинисан програм и идеологију од којих нема одступања. Зар у јавном деловању има нешто важније од тога? Данас у Србији није лако бити за јасно дефинисану политику какву има наша организација. Систем је такав да је лакше рећи “не” Напредном клубу због само једне тачке програмског неслагања, него рећи “не” Вучићу, Дачићу, Шутановцу или Јанковићу, који немају ниједно озбиљно програмско начело уз које би стајали читаву деценију.

Око 450 чланова Напредног клуба зна своје “за”. Након 10 година упорности такав капитал је велики. Радити спрам својих убеђења, идеала, па и емоција, јесте највеће богатство и чини непроцењив осећај, макар такво деловање чинило само клип у точковима који се крећу противно Србије и њене будућности.

Наредних 10 година нећемо одустајати од својих идеала. Следе већи кораци ка њиховом остварењу. Иако убеђени да нам је програм квалитетан, он није сам себи циљ. Коначни циљ јесте његово остварење. На том путу подржавамо сваког ко се залаже за промену политичког система и успостављање истинске демократије, која ће путем усвајања исправног система вредности “избацити” нове генерације грађана идеолошко-програмских гледања на политику, а страначко паразитски систем и његове следбенике оставити у прошлости.

До тад, нема компромиса нити одустајања од сопствених уверења.

Напред!

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар