Игор Вуковић: Сукоб генерација

недеља, 16 децембра, 2018 у 5:03PM


На јучерашњем протесту у Београду са бине су се први пут чули и неки програмско-идеолошки ставови. Под бројем један, као приоритет, истакнут је захтев да се пензионерима врате умањене пензије. Тачније, да се још више узме од оних који раде како би се напунио пропали државни пензиони фонд. За праву промену, човек би очекивао, истицање захтева да се грађанима на управљање додели њихова бруто зарада или да се смањи минималац који погађа најугроженије раднике у приватном сектору, управо подстакне развој реалног сектора…

У мору левичара на нашој политичкој сцени, учење на претходним грешкама није нешто што можемо да очекујемо. Реалније је њихово понављање. То је таква идеологија. Опозиција се прави мудра са захтевом за пензије, мислећи да ће пензионери листом потрчати да гласају за њих како би им се вратило одузето. Аматерски! Вучић је њима то све већ објаснио, разрадио, лично дао 3.000 на руке овог месеца. Оваквим захтевом опозиција се ставља на страну пензионера, окрећући леђа млађим генерацијама! Боре се за прошлост уместо за будућност. Боре се за власт, не за идеале.

Два одржана протеста несумњиво су превизашла сва очекивања. Енергија, бројност, врхунско понашање учесника…Да скупови не буду савршени потрудили су се Борис Тадић, Зоран Живковић, Бојан Пајтић, али и добрано одсуство људи млађих од 30 година. Част изузецима.

Какве су то генерације које плачу за државом коју су сами разорили, које плачу за економским системом и предузећима која су сами затворили, који живе за демагогију и гласају само за победнике? Да ли смо ми криви, који смо се или тек родили или нисмо ни били рођени, што вам је Југославија пропала, предузећа уништена, што сте ратовали деведесетих, разорили школство, створили злонамерну елиту, бирали Слобу, Тадића и Вучића?

Сад се питате где су млади. Нема их. Не верују вам ни реч. И неће доћи у броју већем од статистичке грешке док је тако. Замислите двадесетогодишњака који стоји испред оне бине јуче и слуша човека како прича о повратку пензија!? Надреална сцена! Колики степен себичности и класичног политиканства за том говорницом. Нисам видео ко је то говорио, али то је званичан став опозиције и у једној је од оних 30 тачака Савеза за Србију.

Пензионери се питају. Неће да питају. Поткупљиви су, било новцем, било информацијама са Пинка, РТС-а и Студија Б. Иако су то генерације губитника, не желе да промисле, подрже своју децу и унуке – направе победнике од њих. Помогну им. Ионако су нас гурнули у блато својим грешкама. Увек част изузецима. Најтужније је што смо јуче видели да и генерација испод њих иде истим путем.

Ништа. Мораћемо сами. За почетак слободарство које сваки слободоумни млад човек носи у себи да остане барјак нада долазећих генерација.

Родољубље, нов просветни и економски ситем, нови људи, жртва, одрицање, другачији културни образац, јасни циљеви на протестима, слање у прошлост политичара криминалаца из прошлости, неки су најједноставнијих принципа који ће привући искреног, бунтовног младог човека.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

1 Коментар на "Игор Вуковић: Сукоб генерација" Оставите коментар
Milorad bjedov
16. децембра 2018. at 17:45

Podrzavam svaku inicijativu koja ce dovesti mladje generacije na srpsku politicku scenu. To je zapravo kljuc rjesenja za cjeli Balkan.Danasnja opoziciona elita mora jasno i glasno da istupa na politickoj sceni sa ovim rjesenjima za buducnost drzave.Odrdjeni drzavni mehanizmi moraju dozivjeti kljucne reforme.

Оставите коментар