Игор Вуковић: Устаје Панчево!

уторак, 29 јануара, 2019 у 10:52PM


Оно што је деведесетих био Пожаревац данас је Панчево. За српске услове богат град стециште је СНС батинаша, лоповлука и безвлашћа. Сива еминенција, некакав комунистички комесар хара градом без икакве градске, покрајинске или републичке функције. То су му омогућили локални бескичмењаци, прелетачи из Нове Србије, ЛСВ-а, ДСС-а, УРС-а и ДС-а. Људи за које не долази време само одласка у политичку прошлост, већ и кривичне одговорности.

У петак 1. фебруара од 18 часова испред „Културног центра“ грађани Панчева окупиће се како би исказали незадовољство владајућим режимом Српске напредне странке. Ми, Панчевци, познати смо по свом специфичном карактеру. Често троми, повучени, тешко покретљиви, дозволимо себи ситуације попут ове са напредњацима Томе Николића и браће Вучић. Ипак, наша посебност истовремено су и инат, пркос и правдољубивост. Деведесетих година Панчевци су били светло на крају тунела у мраку тадашњег режима.

Разумљив је страх који се осећа у граду. Јасно је да се људи боје за свој посао, породицу, будућност. Немају заштиту од институција, јер оне не постоје. Биће све горе ако их пустимо. Будите убеђени. Петак је права прилика за реакцију. Нисте сами! Шетаће најмање 1000 Панчевца, неће моћи све да нас преброје, нека вам маса да енергију и пробуди ту нашу бољу страну. Запитајмо се када ће нам се указати следећа шанса и да ли ћемо можда, за коју годину, бити Панчевци у Чикагу, Бечу или Минхену…

Да се не лажемо, није некаква витешка храброст прошетати градом у борби за демократију и слободу, али као први корак може се сврстати под показивање карактера. Следећи кораци би били блокада институција, исказивања грађанске непослушности испред Полицијске управе, РТВ „Панчева“, “Панчевца” и свих осталих полуга режима.

На шта нам личи град данас и како владају напредњаци? Покрадена Апотека; “Азотара” у стечају; градски буџет од 5 милијарди који се користи само за запошљавање партијског кадра и богаћења врхушке; без иједног озбиљног пројекта; прљав, неочишћен град; насиље; страначки бахати медији; бескарактерни људи у јавном сектору; финансирање кафића из буџета града; масовно учешће наших суграђана на локалним изборима у Смедеревској Паланци или Лучанима.

Да ли нам неко гарантује да ће након победе и пада Вучићевих поданика са власти бити боље? Наравно да не, али данас се боримо на првом месту за смењивост власти, поштовање закона и изградњу институција. Уколико нам неко то опет узме, чека га исти исход као што је јуче Милошевића и што ће сутра Вучића.

Зато, напред. Са друге стране нису јунаци, идеалисти, поштењачине и жртвеници. Већ самољубиви, похлепни и снисходљиви поданици, који већ сада траже своје појединачне излазе из напредњачке коже, како би опет претекли или утекли. Тресе им се тло под ногама.

Не дозволимо да се у петак пред огледалом гледамо њиховим очима. Не калкулиши. Борба је за слободу.

Видимо се у 18 часова.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар