Игор Вуковић: Велики Трновац

уторак, 21 августа, 2018 у 4:53PM

Село у општини Бујановац, на југу Србије, са око 6.000 становника, табу је тема у нашој држави и медијима. Велики Трновац није место у некој другој земљи, нити је на Косову и Метохији где Србија нема фактичку власт. Оно је део Србије исто колико и Београд, Нови Сад или Ниш…Макар би морало да буде.

Тема Косова и Метохије актуелизовала се после неколико година. Чини се да ће лдп-овска политика Александра Вучића умотана у јефтин радикалски национал-бољшевизам, истрајати на решавању овог питања. Све како би диктатор од међународне заједнице добио још неколико година права на малтретирање већине грађана. Анализе ситуације на Космету су бројне. Од тога да је то наша територија у потпуности, до става да није уопште, преко чињенице да нам сви траже признање те тзв. државе, што говори о томе да и даље није све изгубљено, до тврдњи да је Срба “доле” све мање, и да Српска листа влада заједно за злочинцима и убицама Тачијем и Харадинајем… Ако бисмо овог пута оставили наведене анализе по страни, и посматрали проблем територијалне целовитости Србије из другог угла, можда би се отворио пут до постављања приоритета и решавања питања српских граница.

Зар није лицемерно од властодржаца да говоре о питању територије каква је Косово и Метохија, а да при том немају сређено стање у остатку своје државе? Све наше власти у претходним деценијама нису успеле да реше проблем једног села од 6.000 становника, које се не налази на Косову, већ у јужној Србији! Зашто велико питање какво је тзв. косовска независност, није почело да се решава од лакшег ка тежем. Успостављањем суверенитета у осталим деловима државе. Укидањем АПВ-а, решавањем питања Рашке области и југа Србије, где највећи проблем управо представља Велики Трновац, стециште нарко мафије на Балкану!

Албанска је узречица да је Велики Трновац главни град Бујановца, односно да су из овог места потекле све главешине и велика већина функционера у општини. Ради се о месту у које српска жандармерија и војска не смеју да уђу, немају храбрости, нити за то постоји политичка воља. Баве се опозицијом! Чињенице су да се у овом селу, леглу нарко мафије, у сваком тренутку налази минимум тона и по дроге, да мештани држе 24 сата дневно сеоске страже, те да ниједна акција српске државе није зашла у Велики Трновац! Поред наведеног, “наш” Трновац база је проституције и трговине белим робљем!

Дивљина у срцу Србије! Тако би се могло описати стање у овом маленом нарко-селу бујановачке општине.

Велики Трновац – Србија:

Постоји ли пун суверенитет када на својој територији имате овакво место? Какви људи владају Србијом деценијама, тргујући Косовом и Метохијом, а да нису способни да реше лако решиве проблеме унутар своје територије. Зашто данас Александар Вучић спомиње Копаоник, а не спомиње Велики Трновац!? Да ли је и колико управо он део таквог анархистичког стања у овом српском селу?

Нажалост, изгледа да су нам велике теме колико далеке и недостижне, толико атрактивније, док истовремено мале решиве проблеме свесно занемарујемо. Лицемерно је борити се за Косовску Митровицу и Приштину, а гледати нарко мафију пред својим носом. Зато је питање Великог Трновца симбол свих наших проблема и тежњи. Борба за територијалну целовитост и будућност Србије требало би да почне од малих, остваривих циљева. Попут успостављања државе Србије на југу, у месту као што је Велики Трновац, затим у Рашкој области и укидањем АПВ-а. Власт која регулише наведена питања, имаће велике шансе да економски и демографски поврати српске земље. Затим, оне у међувремену изгубљене, и територијално, уколико грађани тих крајева то буду и желели. Све остало је сува демагогија, опортунизам ради останка на власти и трговина најфинијим емоцијама сопственог народа.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар