Игор Вуковић: Војвођански фронт – екстремизам без осуде

недеља, 10 новембра, 2019 у 11:58AM

Пре неколико дана основан је тзв. Војвођански фронт. Њега сачињавају ЛСВ (коалициони партнер СНС-а у покрајини), „Војвођанска партија“ екстремисте Александра Оџића, као и ДСХВ. Ова екстремно левичарска организација, прво што је обзнанила након свог оснивање јесте потврда учешћа на наредним изборима.

Јавност у Србији често воли да повлачи паралеле са ранијим периодима, често и неспретно, али овог пута све асоцира на 1997. годину. Наиме, тада је формирана „Коалиција Војводине“. КВ је изашла на Милошевићеве изборе 1997. Изборе, које је, гле чуда, бојкотовала права опозиција окупљена око „Коалиције Заједно“. До тад неприметни аутономаши, одједном добијају велики простор у државним медијима, како би повећали излазност. Милошевића не нападају. Оштрица њиховог напада је усмерена на „Коалицију Заједно“. У интервјуу „НИН-у“ 8. августа 1997. године, Драган Веселинов (КВ) истиче: „Београдска опозиција пропада брже него што треба. Њој је суђено да пропадне због великосрпског програма.“

Покренути од режима, доступни на државним медијима, усмерени на наводну неправду према АПВ-у и критиковање опозиције, аутономаши остварују свој најбољи резултат свих времена са 112.589 гласова (2,72%).

Тишина ДС-а и ДСС-а 1997. године, уз помоћ страног фактора, непромишљено позива те исте аутономаше у коалицију ДОС. 2000. године 4 аутономистичке странке добијају своја места међу 20 странака ДОС-а. Са свега 2,72% гласова из 1997. и уз бојкот опозиције, они добијају чак 20% места у ДОС-у!

Последице смо сви видели. Војвођански сепаратизам, прескупа администрација, Развојна банка, елементи државности, шовинизам, запостављање пољопривредника, настанак Вучићеве претече Бојана Пајтића…

У јесен 2019. године, када настаје ВФ, у потпуно истим околностима као и КВ 1997. године, данашња опозиција ћути и прави исту грешку попут Коалиције Заједно. Чак су и опозицији наклоњени медији („Данас“) афирмативно писали о оснивању ове екстремистичке организације.

Просто невероватно звучи чињеница да се целокупна јавност окоми на неонацистичку „Српску десницу“, док сви немо ћуте на формирање сепаратистичког недемократског „Војвођанског фронта“. Како другачије назвати политичку опцију која се отворено залаже за формирање независне Републике Војводине. У било којој озбиљној држави овакво антиуставно деловање би резултирало забраном организовања. Опозиција превише калкулише на формирање још једне Вучићеве експозитуре, очекујући да ће Чанак и Оџић касније прећи на њихову страну.

Аутономашка прича је увек кретала из Београда. Можда ће им тај калкулантски приступ донети власт и нове привилегије, али ће грађани Србије трпети огромну штету. Опет ће се изродити неки нови Пајтић, а након њега и нови Вучић.

Зато је неопходно задржати објективност и јавности скретати пажњу на све режимске организације и њихове лоше намере. Увек ће остати питање: Шта је старије, кокошка или јаје? Шта је веће зло, „Српска десница“ или „Војвођански фронт“?

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар