Интервју: др Чедомир Антић за Франкфуртске вести

среда, 7 маја, 2014 у 9:52AM

Може ли се направити паралела Украјине данас, СФРЈ деведесетих година и Другог светског рата? 
– Данашњи догађаји у Украјини имали су своју генералну пробу у СФРЈ. Реч је о настојању САД и дела ЕУ да искористе европску идеју за империјално ширење. Фактичко стање у Украјини нису променили Руска Федерација или становници источне Украјине, већ украјинска опозиција својим радикализмом, недемократијом и шовинизмом, а са њима и њихови заштитници, пре свега из Британије и САД.

Због чега Запад прећуткује профашистички карактер Десног сектора, блиског влади у Кијеву?
– Из истих разлога због којих релативизује и умањује чињеницу о присутном усташком наслеђу у Хрватској и свеприсутну нетрпељивост према Србима и другим мањинама у Хрватској, на Косову и Албанији. У четири државе које представљају модерни Запад, а ту мислим на САД, Британију, Немачку и Француску, према православним и словенским народима владају старе предрасуде.

На шта конкретно мислите?
– Постоји то страшно уверење да је злочин припадника „цивилизованих“ западних народа дело „патологије појединца“, док је злочин припадника српског или руског народа „дефект читаве њихове културе“. Реч је о опасној пракси која је у својој суштини фашистичка.

Да ли профашисти у Украјини желе да ревидирају улогу својих претходника у Другом светском рату? Да ли све личи на ситуацију у Хрватској деведесетих?
– Реч је о младој, недовршеној и неинтегрисаној нацији. У прошлости су нове нације обично у крви интегрисале становништво на својој територији. Подсетићу да почетком 20. века седам одсто становника Немачког царства није знало немачки, а то је убрзо промењено силом државе. Данас то није могуће. У жељи да створе функционалну и јединствену државу у Украјини, Хрватској, Македонији, они настоје да обесправе читав један народ. Четири западне силе, нажалост, одржавају двоструке стандарде и толеришу такву појаву.

Како је то СФРЈ послужила као генерална проба?
– Југославија је пропала насилно зато што је таква била логика краја хладног рата. Њена судбина би била боља да руске елите нису одлучиле да изврше мирну дисолуцију СССР-а. Тај процес траје и данас и његов коначан циљ, не треба имати илузија, представља гашење руске државе. Обновљена Руска Федерација је такве тежње спречила и сузбила после 2001. и посебно 2004.

Posted by
Categories: Интервју

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар