Интервју др Чедомира Антића за Вечерње новости поводом годишњице осамостаљења Црне Горе

среда, 25 маја, 2016 у 10:07AM

1.Тема текста је „Које вредности и идеје данас могу да окупе (уједине) Србе“. Који је твој одговор на ово питање.

1. Извесно је да српски народ није интегрисан нити јединствен у мери у којој је то случај са развијеним европским нацијама, рецимо Французима или Немцима. То је последица југословенства, комунизма и кризе током протеклих четврт века. Ипак, мада су српске елите подељене, народ је на основној политичкој равни јединствен. Србе би свакако ујединиле претње нашем народу на Косову и Метохији или у Српској, уједињују их хуманост према угроженом појединицу, обичаји, слава, заслужни Срби од физичара до тенисера… Јединство углавном показују у невољи и инат им је и мана и врлина.

2. Да ли је тачна чувена тврдња да су Срби несложни, (светски шампиони у неслози) или се претерује?


2.Ратови из деведесетих показали су да поред свих недостатака и проблема српски народ има штофа великих нација. Замислите да су Албанци или Бошњаци/Муслимани или Словенци били под санкцијама и да их је напао НАТО? Шта би остало од тих народа. Ево Бугари нису имали две династије, били су јединственији, нису имали Милошевића…  и где су сада идентитетски, национално…?


3. Колико је тачан утисак да само Новак Ђоковић може да нас уједини (или, рецимо смрт Бате Живојиновића, о чему готово сви имамо идентичан став), али када су у питању друштвене, политичке и друге „тешке“ теме – ту јединства нема.3. Јединство не значи да нема другачијих мишљења. Током протеклих 30 година ми смо углавном имали јединство око кључних националних и државних питања. Проблем је био у чињеници да је то јединство често било израз немоћи и неспремности политичара да прихвате одговорност. Највећи инцидент у новијој српској историји су комунисти. Од њихове појаве, преко њихових настављача из „Друге Србије“ имамо тај феномен да значајан део елите води рат са сопственом народом, уместо да га просвећује и унапређује. То је наша посебност. У другим аспектима Срби су обичан европски народ, бољи од балканског просека.
4. Као историчар, наведи неке историјске моменте када су Срби били јединствени и сложни.4. У устанцима, за време Кримског рата у коме је Србија избегла да учествује,  Царинског рата, Анексионе кризе, Првог светског рата… Ретки су били периоди суштинске неслоге: Други светски рат, део деведесетих година 20. века…

5. Да ли су династичке поделе, па поделе на четнике и партизане, данас на европејце и евроскептике, русофиле и еврофиле… показатељ наше ставрне несложне природе?

5. Само делимично. Ако узмемо у обзир лош утицај Великих сила који углавном  није постојао у земљама које би нам могле бити узор Срби и нису превише разједињен народ.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар